Linkovi

EU povećava proizvodnju municije kako bi pomogla Ukrajini


Ukrajinski vojnik provjerava mitraljez tenka nakon punjenja municije tokom vojne obuke u blizini linije fronta, u regiji Zaporizhzhia, 29. marta 2023.
Ukrajinski vojnik provjerava mitraljez tenka nakon punjenja municije tokom vojne obuke u blizini linije fronta, u regiji Zaporizhzhia, 29. marta 2023.

Evropska komisija želi izdvojiti više od 500 miliona eura za povećanje proizvodnje streljiva kako bi pomogla Ukrajini i obnovila zalihe zemalja članica Evropske unije (EU).

Prema planu koji će Evropska komisija predstaviti u srijedu, 10. maja, EU bi davala subvencije evropskim kompanijama za proizvodnju oružja, za ulaganja koja povećavaju proizvodnju municije i projektila.

"Kada je riječ o odbrani, naša se industrija sada mora prebaciti na način ratne ekonomije", rekao je Thierry Breton, povjerenik za unutrašnje tržište EU.

Breton je rekao da EU ima značajnu industrijsku bazu za proizvodnju municije, ali da je potrebna revitalizacija da zadovolji sigurnosne potrebe Ukrajine, kao i država članica EU.

Možemo i moramo ga revitalizirati kako bismo ga prilagodili potrebama sukoba visokog intenziteta", rekao je Breton.

Plan će trebati odobrenje vlada unutar EU i Evropskog parlamenta.

Radi se o nastavku napora EU da Ukrajini dopremi veće količine municije i oružja, posebno topničkih granata od 155 milimetara, koje traži Kijev.

Kao dio nastojanja da se Ukrajini isporuči milion granata u roku od 12 mjeseci, EU je već pristala izdvojiti milijardu eura za municiju i projektile koje njezine članice šalju Ukrajini.

Avioni iz Poljske

Poljska je prebacila deset borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu, dok se Kijev priprema za pokretanje protuofanzive, objavila je 8. maja Varšava.

Poljska je u martu objavila da će poslati Ukrajini neke od svojih borbenih aviona iz sovjetske ere, a početkom aprila prebacila je četiri .

Poljska je bila prva država koja je najavila da će dati Ukrajini avione. Slovačka je slijedila primjer, prebacivši 13 MiG-ova 29.

Gotovo 15 mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, zapadne odbrambene i obavještajne strukture procjenjuju da je Rusija pretrpjela 200.000 poginulih ili ranjenih vojnika.

Teže je doći do ukrajinskih brojki o žrtvama iako procurili dokumenti Pentagona, kao i zapadni zvaničnici koji su anonimno govorili, ukazuju na približno 120.000 ubijenih ili ranjenih.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG