Linkovi

SAD: 1,2 milijarde dolara nove vojne pomoći Ukrajini


Sjedinjene Države planiraju već u utorak objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara koji će uključivati sisteme protuzračne odbrane, municiju i sredstva za obuku, rekao je američki zvaničnik.

Ukrajina će dobiti municiju za haubice kalibra 155 mm, municiju protiv dronova i sredstva za satelitske snimke, kao i razne vrste obuke, rekao je zvaničnik.

Paket je plaćen iz sredstava Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI) koji omogućava administraciji predsjednika Joea Bidena da kupuje oružje od industrije umjesto da povlači iz američkih zaliha oružja.

Vojna pomoć, o kojoj je prvi izvijestio Associated Press, dolazi dok Kongres i Bijela kuća raspravljaju o načinima da se izbjegne neplaćanje državnog duga, pri čemu mnogi republikanci zahtijevaju oštre rezove domaće potrošnje u zamjenu za ukidanje ograničenja duga.

Međutim, članovi obje stranke insistiraju da podržavaju nastavak pomoći Ukrajini, uključujući predsjednika Predstavničkog doma republikanaca Kevina McCarthyja i Mitcha McConnela, najvišeg republikanca u Senatu.

XS
SM
MD
LG