Linkovi

Anketa: Šta za Ukrajince znači pobjeda u ratu protiv Rusije i čemu se nadaju?


ARHIVA - Kijev, Ukrajina
ARHIVA - Kijev, Ukrajina

Dok se Ukrajina bori u krvavom ratu protiv Rusije, nova anketa Galupa pokazuje kako prosječni Ukrajinci vide budućnost.

"Imajući u vidu šta se događa, obraćanje pažnje na ono što se u Ukrajini dnevno dešava je važnije sada nego ikada ranije", kaže za Glas Amerike Džuli Rej, glavna urednica Galupa za svjetske vijesti.

Galup je nezavisna globalna istraživačka organizacija sa sjedištem u Vašingtonu, najpoznatija po istraživanjima javnog mnjenja.

Kako izgleda "pobjeda" u ratu?

Gotovo svi Ukrajinci saglasni su da pobjeda u ratu znači da se povrati sva ukrajinska teritorija koju je Rusija zauzela od 2014. godine, kada je anektirala Krimsko poluostrvo, pokazuje anketa Galupa.

Većina Ukrajinaca podržava borbe do pobjede, ali se taj procenat smanjuje. Prošle godine je bio 70 odsto, a ove 60 procenata.

“Jača zamor", kaže Sergej Radčenko, akademik sovjetske istorije na Univerzitetu Džons Hopkins.

Sve veći broj Ukrajinaca sada se nada da se sukob može okončati pregovorima. To mišljenje, kako kaže Džuli Rej, naročito je prisutno blizu fronta na jugu i istoku zemlje, gdje su najgore posljedice rata.

Prema istraživanju Galupa, svaki drugi Ukrajinac teško može da priušti hranu i krov nad glavom. Eksperti kažu da Rusija želi da vidi sve veće nezadovoljstvo u Ukrajini kako rat traje.

"Zato (ruski predsjednik Vladimir) Putin ima tu strategiju napada na infrastrukturu, elektrane....Želi da iscrpi ukrajinsku javnost", ističe Radčenko,

Putin bi ove zime mogao u tome da dodatno napreduje.

"Biće tešku uslovi. Kako Rusi budu usredsređeni na uništavanje infrastrukture, ljudi će biti gladni i biće im hladno. To će vjerovatno imati određeni uticaj na to kako Ukrajinci gledaju na rat", smatra Džozef Naj, bivši dekan Harvard Kenedi škole.

Većina Ukrajinaca vjeruje Zelenskom i vojsci

"Iako ima dokaza o određenom zamoru, Ukrajinci su i dalje riješeni da pobijede u ratu", kaže Rej i dodaje da je za pobjedu ključna dalja podrška vojsci i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Ukrajinci imaju veliko povjerenje u vojsku, koju podržava rekordnih 95 odsto ispitanika, pokazuju rezultati Galupovog istraživanja. Podrška Zelenskom je neznatno opala, ali je i dalje snažna - 81 procenat.

Rezultati ankete pokazuju da Ukrajinci možda podržavaju Zelenskog sada, ali je pad povjerenja, iako mali, "donekle loša vijest", ocjenjuje Radčenko.

"Da sam ja Zelenski i pratim ove rezultate, počeo bih da brinem", ističe Radčenko.

Manji pad popularnosti ukrajinskog lidera mogao bi da bude i posljedica toga što je "ukrajinska ofanziva manje odlučna od prošlogodišnje", objašnjava Naj.

On međutim ne smatra da ima povoda za zabrinutost.

"(Američki predsjednik Džo) Bajden bi bio oduševljen takvom podrškom, kao i bilo koji lider u demokratskom svijetu. Usponi i padovi su normalni".

Raste podrška za Njemačku, ali pada za SAD

Popularnost Zelenskog uglavnom zavisi od njegovih diplomatskih uspjeha na Zapadu, kažu eksperti.

Američka i Njemačka šalju najviše vojne opreme Ukrajini. Prema anketi Galupa, 53 odsto Ukrajinaca podržava američku i njemačku vladu. To predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnju podršku za Vašington, ali rast kada je riječ o Berlinu.

"Postoji određeno razočaranje Amerikom zato što nije poslala svu pomoć koju je mogla, imajući u vidu šta sve Ukrajina radi da se odbrani od ruske agresije. Ukrajinci samo traže finansijsku, vojnu pomoć", naglašava Radčenko.

Dok se republikanski i demokratski političari u SAD spore zbog slanja vojne opreme Ukrajini, "Njemačka realizuje pomoć", kaže Radčenko.

Anketa je sprovedena posle julskog NATO samita, na kojem je Bajden rekao da Ukrajina nije spremna da postane članica dok se rat ne završi.

"Moguće je da je to pokrenulo neka pitanja. Procenat Ukrajinaca koji kažu da nemaju mišljenje o američkom liderstvu povećao se na 25 odsto, dok se povećao i broj Ukrajinaca koji ne podržavaju SAD", kaže Džuli Rej iz Galupa.

Ne iznenađuje podatak, kako kaže Rej, da niko ne podržava Kremlj, dok samo mali dio Ukrajinaca podržava kinesku vladu.

Nade u članstvo u NATO i EU

Oko tri četvrtine Ukrajinaca vjeruje da će se njihova zemlja pridružiti NATO-u i Evropskoj uniji tokom ove decenije, pokazuje Galupovo istraživanje.

"Biće teško za Ukrajinu da uđe u NATO dok god rat traje", kaže Radčenko i ukazuje na kontradiktornost u tome kako većina Ukrajinaca želi članstvo i nastavak rata do pobjede.

NATO članice su obavezne da brane jedna drugu, tako da je teško pridobiti podršku za prijem zemlje koja je u ratu, kažu eksperti.

"Ništa ne sprečava bilo koga da želi više od onoga što može da dobije. Međutim, teško će sve članice podržati pristupanje Ukrajine dok se još puca", kaže Naj.

Uprkos tome, Ukrajinci su optimisti.

"Budućnost vide čvrsto na Zapadu", zaključuje Rej.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG