Linkovi

Djelimični uspjeh ukrajinske vojske u Donjecku i Zaporožju


Ukrajina, ilustracija
Ukrajina, ilustracija

Ukrajinska vojska tvrdi da je uspješna u svojim operacijama u istočnim i južnim regijama Donjecka i Zaporožja.

"Djelimični uspjeh u oblastima Klishchiyivka i Andriyivka (južno od Bakhmuta)", naveo je Generalštab u svom dnevnom izvještaju rano 9. oktobra.

Od početka svoje kontraofanzive, ukrajinske snage su bile angažirane u ofanzivnim operacijama na području Bakhmuta, grada koji su ranije ove godine zauzele ruske snage nakon mjeseci borbe.

Ukrajinska vojska je takođe izvijestila da je uspješno izvjela napade u melitopoljskom pravcu Zaporožja na jugu.

Ukrajinske trupe pokušavaju da dođu do grada Melitopolja u pokušaju da presjeku kopneni most koji povezuje teritoriju okupiranu od Rusije na istoku sa poluostrvom Krim, koji je Moskva ilegalno pripojila 2014.

Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata vodile ukupno 37 borbi iz blizine duž cijele linije fronta, saopštila je vojska. Tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Regionalni zvaničnici su u međuvremenu izvijestili da je najmanje 16 civila ranjeno u ruskim napadima na jugu i istoku.

U ruskom napadu na južni ukrajinski region Herson 8. oktobra ranjeno je desetak ljudi, uključujući 27-godišnju ženu i njenu devetomjesečnu bebu, rekao je regionalni guverner.

"Hersonska oblast je doživela još jednu strašnu noć", napisao je guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu.

Na drugom mjestu, ukrajinski zvaničnici rekli su da su četiri osobe, uključujući devetogodišnju djevojčicu, povrijeđene u ruskom raketnom napadu na Kostjantinovku u blizini linije fronta u regionu Donjecka.

U međuvremenu, UN i lokalni istražitelji traže odgovore na mjestu ruskog raketnog udara na malo ukrajinsko selo Hroza u regiji Harkiv u kojem je ranije ove sedmice poginulo više od 50 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG