Linkovi

Istraživanje: Opada podrška američke javnosti naoružavanju Ukrajine


Arhiv - Ukrajinski vojnici pripremaju paljbu na ruske pozicije iz haubice M777, koju su obezbijedile SAD - u regionu Harkova, Ukrajina, 14. jula 2023.
Arhiv - Ukrajinski vojnici pripremaju paljbu na ruske pozicije iz haubice M777, koju su obezbijedile SAD - u regionu Harkova, Ukrajina, 14. jula 2023.

Među Amerikancima, pristalicama obe glavne političke partije, pada podrška za snabdijevanje Ukrajine oružjem, što je znak upozorenja za Kijev, koji se u velikoj mjeri oslanja na američko oružje u borbi protiv ruske invazije.

Dvodnevna anketa Reutersa i Ipsosa, koja je završena u srijedu, pokazala je da se samo 41 odsto ispitanika složilo sa izjavom da bi Washington "trebalo da obezbijedi oružje Ukrajini", u poređenju sa 35 odsto onih koji se ne slažu, dok ostali nisu sigurni.

Podrška isporuci oružja iz SAD opala je u odnosu na maj, kada je anketa Reutersa/Ipsosa pokazala da 46 posto Amerikanaca podržava slanje oružja, dok se 29 posto protivi, a ostali nisu sigurni.

Anketa je sprovedena dok lideri američkog Kongresa raspravljaju o zahtjevu demokratskog predsjednika Joea Bidena za sumu od 24 milijarde dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, od čega bi oko 17 milijardi dolara bila pomoć za odbranu.

Washington je obezbijedio 44 milijarde dolara za snabdijevanje Kijeva desetinama tenkova, hiljadama raketa i milionima metaka koje je Ukrajina koristila za odbranu od ruske invazije koja je počela 24. februara 2022. Ukrajinske snage su ponovo zauzele niz sela i naselja u kontraofanzivi koja je počela u junu, ali su njeni vojnici bili sputani ogromnim ruskim minskim poljima i rovovima.

Neki republikanci, posebno oni koji imaju najbliže veze sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, dok on traži reizbor sljedeće godine, protive se pomoći. Pomoć je izostavljena iz zakona o privremenom finansiranju koji je Kongres usvojio u subotu kako bi vlada ostala otvorena, iako su Bijela kuća i neki lideri u Kongresu obećali da će glasati odvojeno o paketu za Kijev.

Smjena predsjedavajućeg Predstavničkim domom Kevina McCarthyja u utorak dodala je neizvjesnost, a neki od njegovih mogućih nasljednika skeptični su u pogledu vreijdnosti pomoći američkih poreskih obveznika vladi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Smanjenje podrške Ukrajini ima negativan uticaj na podršku Kongresa, a na kraju i na izglede za dodatne pakete pomoći", rekla je Elizabeth Hoffman, direktorica kongresnih i vladinih poslova u Centru za strateške i međunarodne studije.

Ona smatra da bi bilo dobro da vlada stavi do znanja Amerikancima da veliki dio novca koji se izdvaja za Ukrajinu ostaje u Sjedinjenim Državama, uključujući poslove u domaćim kompanijama koje proizvode oružje. Biden je u srijedu rekao da će uskoro održati veliki govor o tome zašto je potrebno nastaviti pomoć Ukrajini.

Dok je američka javna podrška isporukama oružja uporno jača među demokratama od početka invazije ruskih trupa, nedavni pad sveukupne podrške podstaknut je promjenom stavova među Bidenovim demokratama.

Oko 52 odsto demokrata podržalo je naoružavanje Ukrajine u posljednjoj anketi, što je pad sa 61 odsto u maju. Među republikancima, podrška slanju oružja u Kijev pala je na 35 odsto sa 39 odsto u maju.

Oko 34 odsto demokrata u anketi složilo se sa izjavom da se problemi Ukrajine "ne tiču nas i da se ne treba miješati", u poređenju sa 56 odsto republikanaca.

Anketa Reuters/Ipsos sprovedena je na mreži i širom zemlje, anketirano je 1.005 odraslih Amerikanaca. Ima interval vjerodostojnosti, mjeru preciznosti, od oko četiri procentna poena u oba smjera.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG