Linkovi

SAD najavljuju 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini


200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države pružaju do 200 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini u paketu koji se očekuje u srijedu, prema američkim zvaničnicima.

Pentagon nastavlja da zaranja u svoj arsenal pomoći uprkos tome što je Kongres isključio novu pomoć za Ukrajinu u obustavi potrošnje u nacrt zakona usvojenom prošlog mjeseca kako bi se spriječilo zatvaranje vlade.

Paket uključuje oružje za protivvazdušnu odbranu kao što je projektil AIM-9 Sidewinder, artiljerijsku municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), protivoklopne rakete TOW i granate kalibra 155 mm i 105 mm, rekao je američki zvaničnik koji je razgovarao sa Glasom Amerike uz uvjet anonimnosti kako bi razgovarali o paketu prije njegovog objavljivanja.

Takođe uključuje municiju za malokalibarsko oružje, municiju za rušenje i probijanje ruskih prepreka, opremu za kontra-dronove i opremu za elektronsko ratovanje.

Ovo je 48. put da su SAD iskoristile predsjedničko ovlaštenje kako bi ukrajinskoj vojsci obezbijedile opremu iz američkih zaliha.

SAD su pružile oko 44 milijarde dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka invazije Rusije u februaru 2022.

Pentagon još uvijek ima oko 5 milijardi dolara odobrenih sredstava za ukrajinsku vojnu pomoć, nakon što je u junu otkrio da je precijenio vrijednost oružja isporučenog Ukrajini za oko 6 milijardi dolara.

Prilikom izračunavanja svojih procjena paketa pomoći, Ministarstvo odbrane je računalo troškove koji su nastali za zamjenu oružja datog Ukrajini, dok je trebao biti ukupni trošak sistema koji su stvarno poslani, rekli su zvaničnici za Glas Amerike u vrijeme kada je greška otkrivena.

Paket pomoći dolazi pošto će ministar odbrane Lloyd Austin u srijedu u Briselu održati još jedan sastanak Ukrajinske kontakt grupe za odbranu, grupe saveznika koji podržavaju Ukrajinu.

Prošlog mjeseca Kongres nije uključio pomoć Ukrajini kao dio zakona koji je usvojen kako bi se spriječilo zatvaranje vlade zbog protivljenja frakcije u Republikanskoj stranci. Ubrzo nakon što je prijedlog zakona usvojen, Dom je smijenio Kevina McCarthyja s mjesta predsjednika.

Dom tek treba da glasa o novom predsjedniku, a nova pomoć Ukrajini mogla bi ovisiti o tome ko će biti izabran. Jedan od vodećih kandidata podržava nastavak pomoći Ukrajini. Drugi ne.

XS
SM
MD
LG