Linkovi

Ukrajina, zbog prijetnji ruskih dronova, privremeno povukla sa fronta američke tenkove Abrams


Arhiva - Američki tenko M1A1 Abrams na trenažnom poligonu u Pađuu, nedaleko od Demilitarizovane zone, 50 kilometara sjeverno od Seula, u Južnoj Korei, 9. juna 2003.
Arhiva - Američki tenko M1A1 Abrams na trenažnom poligonu u Pađuu, nedaleko od Demilitarizovane zone, 50 kilometara sjeverno od Seula, u Južnoj Korei, 9. juna 2003.

Ukrajina je privremeno povukla tenkove M1A1 Ejbrams koje su obezbijedile Sjedinjene Države za borbu protiv ruske invazije, dijelom zato što im je ruska upotreba bespilotnih letjelica otežala djelovanje bez otkrivanja ili napada, rekla su za AP dva američka vojna zvaničnika.

SAD su pristale da pošalju 31 tenk Abrams u Ukrajinu u januaru 2023. nakon višemjesečne kampanje Kijeva, tvrdeći da su tenkovi, koji koštaju oko 10 miliona dolara po komadu, od vitalnog značaja za sposobnost ukrajinske vojske da probije ruske linije.

Ali situacija na bojnom polju se od tada značajno promijenila, posebno usljed sveprisutne upotrebe ruskih osmatračkih dronova i dronova "samoubica". To oružje je otežalo Ukrajini da zaštiti tenkove kada ih ruski dronovi brzo otkriju.

Pet od 31 tenka je već izgubljeno u ruskim napadima.

Rasprostranjena upotreba dronova na ukrajinskom bojnom polju znači da "nema otvorenog terena preko kojeg možete jednostavno da prođete bez straha od otkrivanja", rekao je novinarima u četvrtak visoki zvaničnik odbrane.

Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti kako bi pružio najnovije informacije o američkoj podršci u naoružanju Ukrajini prije sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u petak.

Za sada su tenkovi pomjereni sa linija fronta, a SAD će raditi sa Ukrajincima na resetovanju taktike, rekli su zamjenik predsjedavajućeg Združenog generalštaba admiral Christopher Grady i treći zvaničnik odbrane koji je potvrdio taj potez pod uslovom da ostane anoniman.

"Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovna oklopna vozila - u okruženju gdje su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni - mogu biti u opasnosti", rekao je Grady za AP u intervjuu ove nedelje, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

Arhiva - Sekretarka vojske Kristin Vomut pored najnovije verzije tenka M1A2 Ejbrams, u Limi, Ohajo, 16. februara 2023.
Arhiva - Sekretarka vojske Kristin Vomut pored najnovije verzije tenka M1A2 Ejbrams, u Limi, Ohajo, 16. februara 2023.

"Sada postoji način da se to uradi", rekao je. "Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi to mogli da ih iskoriste, u takvom promijenjenom sadašnjem okruženju, gdje se sve vidi odmah".

Vijesti o povučenim tenkovima dolaze u trenutku kada se obilježava dvogodišnjica postojanja Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koalicije od oko 50 zemalja koja se sastaje jednom mjesečno kako bi procijenila ukrajinske potrebe na bojnom polju i identifikovala gdje pronaći potrebnu municiju, oružje ili održavanje za ukrajinske trupe.

Nedavni paketi pomoći koji uključuju paket vojne pomoći od milijardu dolara koji je u srijedu potpisao predsjednik Joe Biden, takođe odražavaju potrebu za širim resetovanjem ukrajinskih snaga u borbi koja se razvija.

Očekuje se da će SAD u petak objaviti da će takođe pružiti oko šest milijardi dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini, rekli su američki zvaničnici, dodajući da će ona uključivati mnogo traženu municiju za sisteme protivvazdušne odbrane Patriot. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o detaljima koji još nisu objavljeni.

U paketu vrijednom jednu milijardu dolara naglašeno je omogućavanje borbe protiv bespilotnih letjelica, uključujući metke kalibra 50 posebno modifikovane za borbu protiv sistema bespilotnih letjelica, dodatna protivvazdušna odbrana i municija i mnoštvo alternativnih i jeftinijih vozila, uključujući vozila "Humwey" i "Bradley".

SAD su takođe po prvi put potvrdile da obezbjeđuju balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACM, koje omogućavaju Ukrajini da vrši udare duboko unutar teritorija koje je okupirala Rusija, bez potrebe da se napreduje i da se izlaže detekciji dronova ili utvrđenoj ruskoj odbrani.

Dok bespilotne letjelice predstavljaju značajnu prijetnju, Ukrajinci takođe nisu usvojili taktiku koja bi tenkove mogla da učini efikasnijim, rekao je jedan od zvaničnika američke odbrane.

Nakon što su u januaru 2023. objavile da će Ukrajini obezbijediti tenkove Abrams, SAD su tog proljeća počele da obučavaju Ukrajince u vojnoj bazi Grafenver u Njemačkoj kako da ih održavaju i njima upravljaju. Takođe su podučili Ukrajince kako da ih koriste u kombinovanom ratu — gdje tenkovi djeluju kao dio sistema napredujućih oklopnih snaga, koordinirajući pokrete sa vatrom iznad glave, napredujućim pješadijskim trupama i uz vazdušnu podršku.

Kako proljeće odmiče i kako je dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine zastala, prelazak sa obuke tenkova u Njemačkoj na dovođenje Abramsa na bojno polje smatran je imperativom za probijanje utvrđenih ruskih linija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u septembru na svom Telegram kanalu da su Abramsi stigli u Ukrajinu.

Od tada, međutim, Ukrajina ih je koristila samo na ograničen način i u vojnim operacijama nije počela da sprovodi kombinovano ratovanje, rekao je zvaničnik odbrane.

Tokom nedavnog povlačenja iz Avdijevke, grada na istoku Ukrajine koji je mjesecima bio u žarištu intenzivnih borbi, nekoliko tenkova je izgubljeno u ruskim napadima, rekao je zvaničnik.

Dugo kašnjenje Kongresa u usvajanju novog zakona o finansiranju za Ukrajinu značilo je da su snage Kijeva morale da racionalizuju municiju, a u nekim slučajevima su bile u stanju da uzvrate samo jednom na svakih pet ili više udara ruskih snaga.

U Avdijevki, ukrajinske snage su bile teško nadjačane i na ruske napade kliznim bombama i dronovima "samoubicama" uzvraćale su svom mogućom municijom koja im je bila ostala na raspolaganju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG