Linkovi

Uhapšen Trumpov bliski saradnik Roger Stone


Arhiv - Roger Stone
Arhiv - Roger Stone

Roger Stone, dugogodišnji bliski saradnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je bio i savjetnik u Trumpovoj predizbornoj kampanji 2016., uhapšen je u petak.

Protiv njega je podignuta optužnica po sedam tačaka, navodi se u dokumentu koji je objavila kancelarija specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Optužnica protiv Stonea podignuta je u četvrtak, a tereti ga da je ometao zvaničan proces, davao neistinite izjave i zastrašivao svjedoke.

Stone do kraja dana treba da se pojavi u federalnoj sudnici u Fort Lauderdaleu na Floridi, saopšteno je iz Muellerove kancelarije.

Stone se našao na udaru zbog podrške Trumpu tokom kampanje 2016., kada je insinuirao da je imao bliska saznanja o podacima dobijenim od hakera, koji bi mogli da nanesu štetu demokratama, uključujući i tadašnju Trumpovu rivalku u borbi za Bijelu kuću Hillary Clinton.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je Stone "poslao i primio brojne elektronske i SMS poruke tokom kampanje 2016., u kojima pominje "Organizaciju 1", njenog direktora i posjedovanje hakovanih elektornskih poruka.

"Organizacija 1" nije imenovana u sudskim spisima , ali prema opisu odgovara "WikiLeaksu", koji je posvećen objavljivanju tajnih dokumenata, koje dobija između ostalog i od neimenovanih izvora.

Stone je imao mnoge od tih komunikacija u svom posjedu kada je lažno svjedočio o njima, navodi se u optužnici.

Predstavnici Stonea nisu još se nisu oglasili povodom hapšenja i optužnice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG