Linkovi

Udruženje BH novinari: Obavještajna služba da se izjasni o prisluškivanju novinara


ilustracija
ilustracija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Obavještano-sigurnosne agencije BiH (OSA) hitno i javno očitovanje povodom tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Navode da je predsjedavajući Dodik na pres-konferenciji ustvrdio da OSA prati, prisluškuje i "usmjerava" novinare i medijske kuće radi "inkriminacije politički nepodobnih ljudi", i tu je tvrdnju potkrijepio protokolarnim brojem naredbe agencije OSA (broja 05/1-4-1547/19) na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje.

UO BH novinara izrazio je zabrinutost zbog tog ataka na medijske slobode u BiH i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zloupotrebe medija u političke i druge, zakonom zabranjene svrhe.

Ističu da su praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija nedopustivi u demokratskim društvima - nespojivi su sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju, ne samo agencije OSA, već i Tužiteljstva BiH i Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor rada sigurnosnih agencija u BiH, kao i provođenje istrage i poduzimanje sankcija prema svima koji institucionalno ili personalno stoje iza ovog čina.

Ujedno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže reagiranje nadležnih međunarodnih organizacija i institucija na najnoviji slučaj kršenje medijskih sloboda u BiH i regiji, saopćeno je iz Udruženja.

XS
SM
MD
LG