Linkovi

Washington čeka rezultat Malerove istrage


Specijalni tužilac Robert Maler ispituje rusko miješanje u izbore 2016.
Specijalni tužilac Robert Maler ispituje rusko miješanje u izbore 2016.

Spremite se za politički vatromet u vezi sa dugo očekivanim "Malerovim izvještajem". Glasine da bi specijalni tužilac Robert Maler mogao da završi istragu ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. i objavi svoj finalni izveštaj već ove nedjelje izazvale su napetost u Washingtonu.

Postoje brojne špekulacije šta će Maler zaključiti u svom izvještaju - da li će navesti da je predsjednik Trump učestvovao u krivičnom djelu ili će ga osloboditi te odgovornosti, u istrazi koju je sam predsjednik više puta nazvao "lovom na vještice."

Drugo pitanje o kojem se raspravlja: da li će se izvještaj objaviti javno ili će Amerikanci i ostatak svijeta ostati uskraćeni za detalje o istrazi koja je bacila sjenu na Trumpovo predsjedništvo?

Maler bi mogao da preda izvještaj sekretaru za pravosuđe Vilijamu Baru narednih dana, prema nekoliko nepotvrđenih izvještaja, čime bi se okončala istraga koja je počela prije dvije godine, u sred navoda da su agenti ruske vlade radili u dosluhu sa članovima Trumpovog izbornog štaba da bi raspoloženje birača preokrenuli protiv demokrate Hilari Klinton a u prilog milijardera iz svijeta trgovine nekretninama.

Istraga je dovela do optužnica protiv više od dvadeset ruskih operativaca i šest bivših Trumpovih poslovnih saradnika ili saradnika iz njegove izborne kampanje ali do sada nisu izašli na vidjelo dokazi o dosluhu ili nekim prekršajima samog Trumpa u vezi sa radom njegovog izbornog štaba. Drugo pitanje na koje još nema odgovora je da li su navodni Trampovi pokušaji da utiče na istragu, ili je zaustavi, bili na tom nivou da predstavljaju opstrukciju pravde.

Postoji pet ključnih pitanja koja postavljaju pravni eksperti i veterani ranije istrage nezavisnog tužioca.

Da li će izvještaj biti javan?

Po redovnim pravilima Sekretarijata za pravosuđe, Maler ima obavezu da podnese "povjerljivi izvještaj" o svojim zaključcima sekretaru za pravosuđe, na kojem je da potom obavijesti Kongres o tome. Ne postoji zahtjev da Maler mora da objelodani svoje zaključke.

Novi sekretar za pravosuđe Vilijam Bar (arhivski snimak)
Novi sekretar za pravosuđe Vilijam Bar (arhivski snimak)

Trump je prošle nedjelje izjavio da je na Baru da odluči da li će kompletan izvještaj podeliti sa Kongresom. Bar, koji je služio kao sekretar za pravosuđe u administraciji Džordža Buša starijeg, nije se izjašnjavao o tome. Na nedavnom pretresu za potvrdu njegove nominacije, Bar je obećao da će pružiti "što više transparentnosti može" o Malerovom izvještaju, ali nije komentarisao da li će ga objaviti u potpunosti.

To se ne dopada demokratama u Kongresu koje su zaprijetile da će zvanično zatražiti izvještaj ili pozvati Malera da svjedoči pred Kongresom. Demokratski senator Ričard Blumental iz Konektikata izjavio je za CNN da će, ukoliko izveštaj ne bude u potpunosti objavljen, "javnost s pravom smatrati da je afera zataškana."

Izvjesno je da će neka verzija izveštaja biti javno objavljena a vremenom će vjerovatno procuriti sve više detalja.

Šta će biti u izvještaju?

Mandat specijalnog tužioca bio je prilično širok: da utvrdi da li su Rusi radili u saradnji sa Trumpovim izbornim štabom da bi uticali na ishod predsjedničkih izbora 2016. ali i da istraži neke posredno povezane aktivnosti koje bi mogle da iskrsnu tokom istrage.

Međutim, Malerove obaveze o tome šta treba da navede u izvještaju su mnogo manje. Smjernicama Sekretarijata za pravosuđe se samo traži da objasni svoju odluku da li će podići optužnice ili ne protiv različitih ličnosti obuhvaćenih istragom. Mimo toga, nema čvrstih pravila o formatu ili dužini izvještaja. “Može da bude kratak izvještaj sa sažetkom zaključaka ili može da bude cijela knjiga", kaže Rendal Eliason, bivši federalni tužilac koji je sada profesor prava na univerzitetu Džordž Vašington.

Specijalni tužilac Robert Maler (arhivski snimak)
Specijalni tužilac Robert Maler (arhivski snimak)

Dva najveća pitanja

Pravni eksperti očekuju da će izvještaj odgovoriti na dva najvažnija pitanja: da li je bilo dosluha članova Trumpovog štaba i ruskih operativaca koji su željeli da utiču na izbore i da li je predsjednik Trump lično umiješan u bilo kakvu zavjeru ili druga krivična djela?

Do sada, Maler nije pružio nikakve dokaze dosluha. Iako je podigao optužnice protiv više od 20 ruskih operativaca i nekoliko bivših Trumpovih saradnika optuženih da su lagali o svojim kontaktima sa Rusima, nije ih doveo u vezu sa bilo kakvom kriminalnom zavjerom.

Drugo ključno pitanje je da li će Maler predstaviti bilo kakve dokaze o eventualnim Trumpovim krivičnim djelima koje je, možda, otkrio tokom istrage. "To je izuzetno pitanje na koje svi traže odgovor jer postoji političko rješenje za potencijalne prestupe a to je, naravno, opoziv", kaže profesorka prava Kim Vejl, koja je bila pomoćnik specijalnog tužioca u istrazi afere Vajvoter koja se odnosila na predsjednika Bila Klintona i njegovu suprugu Hilari.

Američki Ustav navodi da predsjednik može da se ukloni sa položaja "zbog zločina i prestupa na visokom niovu", što znači da je pitanje "prekršaja koji zaslužuju opoziv" podložno interpretacijama od strane Kongresa.

Nezavisni tužilac Kenet Star je uključio spisak prekršaja koji zaslužuju opoziv u svoj finalni izvještaj Kongresu o postupcima tadašnjeg predsjednika Bila Klintona. Međutim, pravila Sekretarijata za pravosuđe ne zahtijevaju od Malera da to učini, kaže Erik Džejso, bivši pomoćnik nezavisnog tužioca koji je sada patner u pravnoj kancelariji Spiro Harison.

Dejvid Super, profesor prava na univerzitetu Džordžtaun, konstatovao je da je bivši Trumpov advokat Majkl Koen već umiješao Trumpa u nezakonite radnje, svjedočeći prošle godine da je, na Trumpov nalog, tokom predsjedničke kampanje 2016. isplatio novac dvjema ženama da bi ćutale o svojim aferama sa republikanskim kandidatom.

S druge strane, Malerov izvještaj bi mogao da predsjednika i oslobodi sumnje.

Da li se očekuju nove optužnice?

Prema smjernicama Sekretarijata za pravosuđe, protiv predsjednika koji je još na vlasti ne može da se podigne optužnica i očekuje se da će se Maler pridržavati tih pravila. Međutim, ukoliko priprema nove optužnice, Maler nije otkrio na koga bi mogle da se odnose.

Dejvid Super smatra da bi eventualne nove optužnice mogle da se objave zajedno sa izvještajem ili predaju drugim odjeljcima Sekretarijata za pravosuđe.

Malerov izvještaj bi mogao da rasvijetli ulogu drugih protagonista i institucija koja su se pojavljivale u pozadini istrage ali nisu bile obuhvaćene dosadašnjim optužnicama, ističe pravni ekspert univerziteta Džordžtaun.

Jedan primer je Dojče banka, koja je godinama bila glavni izvor kredita za Trumpovu organizaciju. "Mislim da će prava vijest zapravo biti o ljudima koji do sada nisu figurirali u optužnicama", kaže Super.

Šta kada Maler preda izvještaj?

Podnošenje Malerovog izvještaja ne znači i kraj pravnih nevolja za Trumpa, čak i ako predsjednik ne bude konkretno optužen za neko krivično djelo. Proteklih mjeseci, Maler je dijelove svoje istrage prebacio na okružno tužilaštvo u Njujorku, gde je otvorena odvojena istraga o Trumpovim finansijama.

“Ne mislim da treba da podrazumijevamo da samo zato što Maler objavi finalni izvještaj, da je to kraj pravnog procesa, već da će se te optužnice odvijati kroz regularni pravni proces", navodi Dejvid Super.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG