Linkovi

Kongres ispitivao Trumpovog VD sekretara za pravosuđe


Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Matthew Whitaker tokom pretresa na Capitol Hillu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Matthew Whitaker tokom pretresa na Capitol Hillu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Dok demokrate u Predstavničkom domu pojačavaju istrage predsjednika Trumpa, na Capitol Hillu održan je buran i stranački obojen pretres.

U “vrućoj stolici” pred odborom za pravosuđe bio je Matthew Whitaker​, vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe, koji je zadužen za nadzor istrage specijalnog tužioca Roberta Muellera o potencijalnim vezama Rusije i Trumpovog izbornog štaba.

On je poručio da se ni na koji način nije miješao u istragu, koju je međutim javno kritikovao prije nego što ga je Trump postavio na taj položaj.

Bio je to pravi stranački okršaj na Capitoll Hillu.

"Ovo je napad na karakter jednog čovjeka", rekao je republikanski kongresmen Doug Collins, koji je u jednom trenutku predložio da se pretres odloži, žaleći se da se pretvorio u spektakl, za koji bi, kako je rekao, „mogle da se prodaju kokice“, ali je nadglasan po stranačkoj liniji.

Demokrate nisu gubile vrijeme.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma kongresmen Jerrold Nadler
Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma kongresmen Jerrold Nadler

"Ovaj odbor mora da postavi pitanje zbog čega je predsjednik Trump zamijenio sekretara Jeffa Sessionsa nekim ko je otvoreno kritikovao specijalnog tužioca, umjesto da izabere bilo kojeg od više kvalifikovanih pojedinaca, koji su već dobili potvrdu u Senatu", rekao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe Jerrold Nadler​.

Demokratski kongresmeni koncentrisali su se na Whitakerove razgovore sa predsjednikom Trumpom o istrazi Rusije.

"Da li ste predsjedniku Trumpu prenijeli bilo šta što ste saznali o istrazi, da ili ne", upitao je Nadler, a Whitaker potražio način da izbjegne odgovor: "Gospodine predsjedavajući, kao što sam već rekao na početku, ne namjeravam da danas govorim o svojim privatnim razgovorima sa predsjednikom Sjedinjenih Država.“

"Nisam razgovarao sa predsjednikom o Muellerovoj istrazi"

Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Matthew Whitaker​ isprva se čvrsto držao te pozicije, ali su demokrate uspjele da dobiju odgovor: „Nisam razgovarao sa predsjednikom SAD o istrazi specijalnog tužioca.“

Whitaker je prvi zvaničnik Trumpovog kabineta koji se pojavio pred novim sazivom Kongresa.

Demokrate su tražile da se Whitaker sam izuzme iz nadzora Muellerove istrage, zato što ju je, ranije, javno kritikovao. Kongresmeni su ga ponovo pitali za to.

"Ni na koji način se nisam miješao u istragu specijalnog tužioca", bio je odlučan Whitaker.

On je podsjetio zakonodavce da ovo nije pretres u vezi sa njegovom potvrdom, ističući da će biti zamijenjen već sljedeće nedjelje kada se očekuje potvrda Williama Barra, Trumpovog kandidata za novog sekretara za pravosuđe.

Samo Whitakerovo svjedočenje je proteklih dana bilo pod znakom pitanja. U jednom trenutku, on je najavio da možda neće svjedočiti, poslije čega mu je predsjedavajući odbora Nadler zaprijetio da će izdati obavezujući poziv.

Istraga i u Odboru za obavještajna pitanja

Za to vrijeme, moćni Odbor za obavještajna pitanja pokrenuo je veliku istragu predsjednika, njegove porodice, finansija i mogućih veza sa Rusijom. Demokate su se vratile i temi Trumpovih poreskih dokumenata, koje predsjednik nikada nije objelodanio.

"Mislim da javnost želi da vidi predsjednikove poreske prijave", rekla je Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Demokrate sada imaju ovlaštenja da traže uvid u ta dokumenta.

„Postavićemo pitanje – da li javnost ima pravo da zna da li osoba na najvišem položaju u zemlji poštuje poreske zakone“, rekao je kongresmen John Lewis.

Dok demokrate produbljuju istragu, predsjednik Trump je ogorčen. Tweetovao je da je to „neograničeno maltretiranje predsjednika“, i da su demokrate i njihovi odbori „poludjeli“.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG