Linkovi

Trump nazvao proširivanje istrage Predstavničkog doma "maltretiranjem predsjednika"


Predsjedavajući Komitetom za obaveštajni rad Predstavničkog doma, Adam Schiff, demokrata iz Kalifornije, razgovara sa reporterima na Capitol Hillu u Washingtonu 6. februara 2019.
Predsjedavajući Komitetom za obaveštajni rad Predstavničkog doma, Adam Schiff, demokrata iz Kalifornije, razgovara sa reporterima na Capitol Hillu u Washingtonu 6. februara 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da nema osnova za to da moćni zakonodavni komitet istražuje njegove lične finansije.

"Ni jedan drugi političar ne treba da prolazi kroz to. To se zove maltretiranje predsjednika. I to je nesrećno i zaista šteti našoj zemlji", rekao je Trump u srijedu kada ga je novinar upitao o odluci Komiteta za obavještajni rad da istraži njegove finansije.

Trump je na nišan stavio predsedavajućeg komitetom, Adama Schiffa, demokratu i istaknutog kritičara predsjednika.

"Po kom osnovu bi on to uradio? On nema osnova da to uradi. On je samo politikant. On samo pokušava da sebi izgradi ime", rekao je Tramp o Schiffu nakon kratkog događaja u Rooseveltovoj sobi u Bijeloj kući, na kom je promoviosao Davida Malpasaa za kandidata za vođenje Svjetske banke.

Predsjednik SAD Donald Trump govori u Bijeloj kući u Washingtonu, 6. februara 2019.
Predsjednik SAD Donald Trump govori u Bijeloj kući u Washingtonu, 6. februara 2019.

Nekoliko sati ranije, Schiff je izjavio da će Komitet - koji je u rukama opozicionih demokrata nakon novembarskih izbora za Kongres na sredini predsjedničkog mandata - proširiti istragu "dalje od Rusije" i istražiti da li Trumpova briga za njegove finansijske interese upravlja njegovim političkim odlukama i drugim akcijama predsjednika.

Širi mandat Komiteta "dozvoliće nam da istražujemo sve kredibilne navode da su finansijski interesi ili drugi interesi rukovodili donošenjem odluka predsjednika ili bilo koga drugog u administraciji", rekao je Schiff novinarima. "To se odnosi na bilo koje kredibilne optužbe o uticaju Rusa, ili Saudijaca, ili bio koga drugog".

U izjavi, kongresmen iz Kalifornije i bivši savezni tužilac rekao je da bi Komitet mogao da nastavi istraživanje ruskih akcija tokom predsjedničkih izbora 2016., kao i veza između Moksve i tima Trumpove kampanje, ali da bi sada mogao da posmatra i "da li je bilo koji strani faktor pokušao da pravi kompromise ili vrši uticaj, finansijski ili neki drugi, na Donalda Trumpa, njegovu porodicu, njegove biznise ili njegove saradnike".

Komitet je ranije u srijedu glasao da pošalje više od 50 transkripata intervjua iz istrage o Rusiji specijalnom tužiocu Robertu Muelleru.

Dok je Komitet bio pod kontrolom republikanaca prošle godine, zakonodavci tadašnje većinske partije u Predstavničkom domu pokušavali su da privedu svoju istragu kraju, uprkost protestima demokrata da bi tako nešto bilo preuranjeno za postizanje bilo kakvih zaključaka.

Trump je tokom obraćanja o stanju nacije u utorak, pred zakonodavcima oba doma Kongresa, nazvao takve istrage kongresnih komiteta "smiješnim partijskim istragama".

U svom govoru, Trump je rekao: "Ako će da bude mira i donošenja zakona, ne može biti rata i istraga".

Predsjedavajuća Predstavničkim domom, Nancy Pelosi, rekla je u srijedu da bi Kongres bio "grešan" ukoliko ne bi uspio da sprovede svoju obavezu nadzora i da Trump "ne bi trebalo da donosi prijetnje pred Dom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG