Linkovi

U Banjoj Luci okačeni plakati podrške Rusima u Ukrajini


Plakate u Banjoj Luci okačili su iz organizacije "Srpski narodni pokret", koja se u BiH zalaže da samostalnu Republiku Srpsku.
Plakate u Banjoj Luci okačili su iz organizacije "Srpski narodni pokret", koja se u BiH zalaže da samostalnu Republiku Srpsku.

U Banjoj Luci su u ponedjeljak, 21. februara, osvanuli plakati na kojima je ispisano "Rusi Ukrajine, Srbi su s vama", na srpskom i ruskom jeziku.

Ćirilični napisi uz poruku "To se zove sloboda" okačeni su na pasarelu iznad Ulice Krajiških brigada, u naselju Nova Varoš, u Banjoj Luci, gradu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Plakate su u Banjoj Luci okačili iz Srpskog narodnog pokreta "Izbor je naš", organizacije iz RS-a.

Srpski narodni pokret je organizacija koja se od svog osnivanja, prije više od 15 godina, zauzima za, između ostalog, izdvajanje entiteta RS iz BiH, kao i za politiku "Srbije prema Kosovu".

Najavljuju da će pismo podrške uputiti "predstavnicima Donjecka i Luganjska", inače dijelova Ukrajine u kojima se legitimne ukrajinske snage bore protiv separatista koje imaju podršku zvanične Moskve.

Organizacija Srpski narodni pokret "Izbor je naš" je na crnoj listi Facebookazbog širenja mržnje.

Plakati u Banjoj Luci okačeni su dok u Ukrajini rastu tenzije zbog moguće invazije Rusije.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u regijama Donjeck i Lugansk na istoku te zemlje.

Separatistički čelnici u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Luganjsk najavili su planove za evakuaciju stotina hiljada ljudi u Rusiju usred izvješća da se u tim regijama mobiliziraju ljudi.

Sjedinjene Države su odbacile navode o evakuaciji kao ciničan pokušaj odvraćanja pozornosti od nadolazeće ruske invazije Ukrajine.

Ranije je, 19. februara, ukrajinska vojska saopćila da su dva vojnika poginula, u novom izbijanju nasilja na liniji fronta sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

Četiri vojnika su povrijeđena i hospitalizirana, navodi se u saopćenju vojske koja optužuje separatiste da su počinili 70 kršenja primirja.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG