Linkovi

Rusija produžava vojne vježbe u Bjelorusiji 


Vojni avioni bacaju bombe tokom rusko-bjeloruskih vojnih vježbi na poligonu Obuz-Lesnovsky u Bjelorusiji, subota, 19. februar 2022.
Vojni avioni bacaju bombe tokom rusko-bjeloruskih vojnih vježbi na poligonu Obuz-Lesnovsky u Bjelorusiji, subota, 19. februar 2022.

Rusija je u nedjelju nastavila sa vojnim vježbama u Bjelorusiji, duž sjeverne granice Ukrajine, nakon dva dana neprekidnog granatiranja na istoku Ukrajine između ruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Završetak vježbi bjeloruskih snaga trebao je biti u nedjelju. Vježbe su produžene usred demonstracije sile ruskog predsjednika Vladimira Putina duž ukrajinske granice uz okupljanje oko 150.000 vojnika, praćeno pomorskim vježbama u Crnom moru na jugu Ukrajine.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak rekao da je "ubijeđen" da Putin planira invaziju, sastao se u nedjelju sa svojim Vijećem za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima. Zvaničnici Bijele kuće nisu objavili neposredne detalje njihove dvosatne rasprave.

Ova slika koju je 19. februara 2022. objavila pres služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini prikazuje ukrajinske vojnike koji učestvuju u vježbama 18. februara 2022.
Ova slika koju je 19. februara 2022. objavila pres služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini prikazuje ukrajinske vojnike koji učestvuju u vježbama 18. februara 2022.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je za CNN-ovu emisiju "State of the Union" da je naglo povećanje raspoređivanja ruskih trupa posljednjih sedmica, cayber napadi na Ministarstvo odbrane Ukrajine i banke prošle sedmice i sada nove borbe u istočnoj Ukrajini, signaliziraju da Moskva "slijedi svoj priručnik" pred rat velikih razmjera.

Separatisti na istoku Ukrajine tvrde da kijevske snage planiraju napad tamo, što Ukrajina poriče.

Blinken je rekao da "dok tenkovi ne krenu" i ne budu ispaljivani projektili, zapadni lideri će "pokušati učiniti sve da preokrenu" Putinovo mišljenje, "da ga sklone sa kursa za koji se odlučio".

Blinken je rekao da će se sastati sa svojim kolegom, ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, u četvrtak u Evropi radi dodatnih pregovora, pod uslovom da Moskva prije toga ne pokrene invaziju.

Kasno u nedjelju, Biden i Putin su se dogovorili da održe samit o krizi u Ukrajini, ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu, saopštila je Bijela kuća.

Biden - Putin
Biden - Putin

U izjavi koju je Bijela kuća objavila kasno u nedjelju, sekretarica za štampu Jen Psaki je rekla: "Uvijek smo spremni za diplomatiju". Ali ona je dodala: "Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako Rusija umjesto toga izabere rat."

Sastanak je organizovao francuski predsednik Emmanuel Macron, koji je u nedjelju razgovarao i sa Bidenom i sa Putinom.

U emisiji "Face the Nation" na CBS News-u, ruski ambasador u SAD-u, Anatolij Antonov, rekao je kako "nema planova" za invaziju. Rekao je da Rusija ima "legitimno pravo da ima svoje trupe gdje želi na ruskoj teritoriji".

Antonov je rekao da je Rusija povukla neke trupe iz blizine Ukrajine "i niko nam nije rekao ni 'hvala'". Zapad kaže da praćenje terena u blizini Ukrajine pokazuje da Rusija nije počela da šalje svoje trupe nazad u njihove baze.

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, rekao je u nedjelju: "Ostaje veliko pitanje: da li Kremlj želi dijalog?"

"Ne možemo zauvijek nuditi maslinovu grančicu dok Rusija provodi raketne testove i nastavlja gomilati trupe", rekao je Michel na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. "Jedno je sigurno: ako dođe do daljne vojne agresije, mi ćemo reagovati masivnim (ekonomskim) sankcijama."

Neki od zapadnih saveznika, uključujući SAD, isporučili su oružje Ukrajini, ali nijedan od njenih lidera ne planira da rasporedi trupe da se bore uz ukrajinske snage u slučaju invazije.

XS
SM
MD
LG