Linkovi

SAD i Rusija oči u oči u ratu informacijama oko Ukrajine


Ukrajinski borac sluša odjeke artiljerijske paljbe, u rovu na poziciji na liniji razdvajanja sa pobunjenicima, nedaleko od Zolota, Ukrajina, 19. februara 2022.
Ukrajinski borac sluša odjeke artiljerijske paljbe, u rovu na poziciji na liniji razdvajanja sa pobunjenicima, nedaleko od Zolota, Ukrajina, 19. februara 2022.

Da li je predsjednik SAD Joe Biden izboksovao u duelu protiv svog ruskog kolege Vladimira Putina to da mu je neprijatno da naredi šokantan i zastrašujući napad na Ukrajinu?

Taktika Bidenove administracije javnog otkrivanja obavještajnih podataka u realnom vremenu navela je neke špijune, koji se zalažu za veću suzdržanost, da skeptično podignu obrve, ali je istovremeno izaziva pohvale stručnjaka za informacioni rat i zapadnih diplomata.

Michael McFaul​, bivši američki ambasador u Moskvi, rekao je na Twitteru da misli da je administracija možda iznenadila Kremlj načinom na koji se takmičila u informacionom ratu koji oblikuje percepciju javnosti i, vjerovatno, donošenje odluka, pa čak i pravo planiranje rata.

Nakon što je Biden rekao novinarima u Washingtonu da je sada ubijeđen da je Putin odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu, uključujući i napad na Kijev, McFaul i druge bivše i sadašnje diplomate su spekulisali o tome da li je Biden pažljivo "dohvatio" svog ruskog protivnika.

"Biden je Putinu dao briljantni način da siđe sa trkačke staze", napisao je McFaul na Twitteru. "Objavljujući svijetu da Putin planira da izvrši invaziju, Putin sada može da osramoti Bidena tako što neće izvršiti invaziju i okriviti Zapad što je tukao u 'ratne bubnjeve'. Uzmite to, gospodine Putine. Osramotite mog predsjednika! (Mala cijena za izbjegavanje rata)", dodao je on.

Ranije ovog mjeseca, američki i britanski zvaničnici su naveli 15. ili 16. februar kao vjerovatan datum početka ruske invazije na Ukrajinu. Kada se invazija nije dogodila, zvaničnici Kremlja su brzo ismijali Washington zbog iznijetog predviđanja.

"15. februar 2022. ući će u historiju kao dan kada je zapadna ratna propaganda podbacila", rekla je preko društvenih mreža Marija Zaharova, borbena portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Poniženi su i poraženi bez ijednog metka", dodala je ona.

"Željela bih da pitam", napisala je kasnije, "da li američki i britanski izvori dezinformacija... mogu da objave raspored naših predstojećih invazija za ovu godinu? Željela bih da isplaniram svoj odmor".

Kremlj je dosljedno negirao da planira invaziju na Ukrajinu i optužio je zapadne lidere da podstiču "histeriju". Mediji kojima upravlja Kremlj govore svojoj domaćoj ruskoj publici da NATO podstiče uzbunu i radi na oblikovanju lažnog izgovora za napad na Rusiju.

Druge zapadne diplomate kažu da je ismijavanje vrijedno izdržati, ako spriječi Putina da naredi ponovnu invaziju na Ukrajinu ili poremeti njegove planove za napad.

"Mislim da su Biden i njegov tim dobro radili na tome i vodili informacioni rat koji je sigurno iznenadio Kremlj", rekao je visoki diplomata UN-a za Glas Amerike pod uslovom da ostane anoniman.

"Bilo je fascinantno posmatrati naprijed-nazad: Washington je bio okrenut naprijed i anticipirajući i brzo se suprotstavio ruskim dezinformacijama. I sumnjam da su poremetili neke planove Kremlja tako što su ih rano istakli", dodao je on.

On je naveo brzo prozivanje Rusije nakon što je Kremlj prošle nedjelje rekao da povlači snage sa ukrajinskih granica. Zvaničnicima SAD-a i NATO-a pomogli su nezavisni komercijalni satelitski nadzor i kompanije za posmatranje Zemlje, kao što je Maxar, da dijeleći fotografije sa međunarodnim medijima okarakterišu povlačenje kao prevaru u sklopu koje je planirano jačanje ruske vojske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, međutim, bio kritičan prema washingtonskoj taktici informisanja, a ranije prošle nedjelje se distancirao od američkih i britanskih upozorenja o neposrednoj invaziji, što zaoštrava odnose Kijeva sa Washingtonom.

On je također donekle ismijao zapadna predviđanja, rekavši u nacionalnoj emisiji: "Rečeno nam je da će ruska invazija početi 16. februara. Stoga izjavljujem da će ovaj dan biti dan jedinstva u Ukrajini".

To nije bio prvi put da se Zelenski razlikuje od NATO od početka krize. Povremeno je raskol izgledao nezgodno, s obzirom na to da Kijev zavisi od vojne pomoći i dilomatske podrške Zapada, i tražio je da se nove i kaznene zapadne sankcije uvedu sada, a ne posle invazije, kažu analitičari.

Zelenski se vratio na zloslutna predviđanja Zapada na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, požalivši se potpredsjednici SAD Kamali Harris na učestalost ozbiljnih upozorenja, rekavši da ta taktika šteti ukrajinskoj ekonomiji i rizikuje da demorališe Ukrajince.

Američki državni sekretar Antony Blinken se ne izvinjava zbog toga kako se Washington takmiči sa Rusijom u informacionom ratu.

On je novinarima u nedjelju rekao: "Veoma smo sigurni u informacije koje imamo. I kao što sam rekao prije neki dan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, shvatam da smo u prošlosti ponekad izlazili sa informacijama koje su se pokazale netačnim. Veoma smo sigurni u informacije koje imamo i iznosimo ih ne da bismo započeli rat, već da bismo spriječili rat – rat koji nije ni u čijem interesu".

Neki bivši i sadašnji zvaničnici zapadnih obavještajnih službi zabrinuti su zbog objavljivanja sirovih obavještajnih procjena u realnom vremenu, govoreći da će, ako se predviđanja ne ostvare, javnost zaključiti da su špijuni pogriješili, izgubiti vjeru u njih i odbaciti pouzdanost obavještajnih podataka, iako je ustvari otkrivanje možda spriječilo da se nešto dogodi.

Američke i britanske obavještajne agencije ostaju pod sjenkom zbog svojih netačnih procjena koliko je Iračanin Sadam Husein bio blizu pravljenju nuklearne bombe i skrivanju i razvoju oružja za masovno uništenje. Te procjene su iskoristili Washington i London djelimično da opravdaju invaziju na Irak i čuveno su ih citirale tadašnje SAD. Državni sekretar Colin Powell u prezentaciji u UN u februaru 2003.

Bez obzira na to, Blinken stoji iza obavještajnih podataka koje administracija dobija, rekavši da su scenariji koje su iznijele američke obaveštajne agencije ubjedljive.

XS
SM
MD
LG