Linkovi

Biden potpisao sankcije nakon Putinovog priznanja otcjepljenih regija 


Američki predsjednik Joe Biden potpisuje izvršnu naredbu o zabrani trgovine i ulaganja između američkih pojedinaca u dva otcjepljena regiona istočne Ukrajine koje je Rusija priznala kao nezavisne, u Bijeloj kući u Washingtonu, 21. februara 2022. (Bijela kuća
Američki predsjednik Joe Biden potpisuje izvršnu naredbu o zabrani trgovine i ulaganja između američkih pojedinaca u dva otcjepljena regiona istočne Ukrajine koje je Rusija priznala kao nezavisne, u Bijeloj kući u Washingtonu, 21. februara 2022. (Bijela kuća

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je Ministarstvu odbrane da pošalje vojsku u regije u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti koje podržava Moskva - Donjeck i Lugansk, prema dekretu objavljenom rano u utorak po moskovskom vremenu.

Nije jasno kolika je veličina snaga koje je Putin poslao i kada će preći granicu s Ukrajinom. Kaže se da će ruska vojska ući kako bi "održala mir".

Američki predsjednik Joe Biden je potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa otcjepljenim regionima istočne Ukrajine - čiji ukaz o nezavisnosti je u ponedeljak potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Joe Biden
Joe Biden

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki ranije je najavila da će uredbom biti omogućeno uvođenje sankcija osobama koje žele da posluju sa tim područjima Ukrajine.

Prema njenim riječima, biće donijeto još mjera koje su odvojene od sankcija koje su Sjedinjene Države i saveznici pripremali ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Prethodno je Biden osudio je odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti dva otcjepljena ukrajinska regiona Donjeck i Lugansk.

"Biden je oštro osudio odluku o priznavanju takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike tokom razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim", saopštila je Bijela kuća.

Reakcija Johnsona i Macrona

Britanski premijer Boris Johnson prenio je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je ruska izvazija na Ukrajinu moguća u narednim satima ili danima.

"Britanija će razmatrati načine za slanje podrške za odbranu Ukrajine i najaviti uvođenje sankcija Rusiji", objavio je Johnsonov kabinet povodom razgovora koji su dvojica zvaničnika održala pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao priznanje nezavisnosti ukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck.

"Johnson je predsjedniku Zelenskom prenio da je Ujedinjeno Kraljevstvo već pripremilo set sankcija koje se odnose na aktere narušavanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta i te mjere će stupiti na snagu u utorak", navedeno je u saopštenju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin prekršio ono na šta se obavezao i da odluka o priznanju nezavisnosti ukrajinskih regiona, koja doprinosi eskalaciji, treba da bude sankcionisana, objavila je Jelisejska palata.

Također, ukazano je i da Macron želi da Evropska unija preduzme proporcionalne i ciljane sankcije Rusiji zbog kršenja međunarodnih ugovora.

Navedeno je da Francuska ostaje pri odluci o susretu francuskog i ruskog ministra spoljnih poslova zakazanog za petak.

Rusija priznala nezavisnost Donjecka i Luganske - otcjepljenih ukrajinskih regiona

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da Rusija priznaje nezavisnosti otcjepljenih ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk koji se nalaze na istoku te zemlje.

Također, ruski predsjednik potpis je stavio i na sporazum o saradnji i prijateljstvu sa tim regionima.

U obraćanju koje je prethodilo potpisivanju dekreta, Putin je poručio je da je Sjevernoatlantska alijansa (NATO) u potpunosti ignorisala zabrinutosti Rusije.

"Naši bezbjednosni su odbačeni. NATO ne namjerava ništa da mijenja i mi se sa time nikada nećemo saglasiti", rekao je Putin, iznijevši i tvrdnju da Sjedinjene Države razvijaju nove projektile.

Prema njegovim riječima, aktuelne napetosti su paravan za raspoređivanje snaga NATO-a na prostoru Ukrajine.

"Glavna platforma za udar na Rusiju će biti Ukrajina. Američki dronovi neprekidno špijuniraju Rusiju, a Amerika i NATO su besramno Ukrajinu okrenule ka pozornici rata", ustvrdio je Putin tokom obraćanja.

Ruski predsjednik iznio je i optužbe da su instruktori NATO-a konstantno prisutni na teritoriji Ukrajine.

"Ukrajina je tokom posljednjih mjeseci preplavljena zapadnim oružjem. Također, Ukrajina raspolaže znanjem potrebnim za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Ukoliko joj bude dostupno oružje za masovno uništenje – situacija na globalnom nivou će se drastično promijeniti. To ne bismo smjeli da ignorišemo", istakao je ruski predsjednik.

Putin je poručio je da je situacija u istočnoj Ukrajini, kako se izrazio, ponovo kritična.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG