Linkovi

U američkim gradovima niži nivo nasilja nego prije dvije godine


Policijska kola jure kroz Bruklin (Foto: AP/Julia Nikhinson)
Policijska kola jure kroz Bruklin (Foto: AP/Julia Nikhinson)

Istina o američkim gradovima: uprkos rasprostranjenom vjerovanju, u njima ima mnogo manje nasilja nego prije par godina.

Nasilja ima manje u nekoliko desetina gradova, nakon talasa pucnjava, ubistava i provalništava tokom pandemije. Uzmimo za primjer New York, najveći američki grad i kao mjernu jedinicu za trend kriminala u ostalim velikim gradovima.

U gradu se dogodilo nevjerovatno povećanje broja ubistava, skok za 50 odsto i 2020. i u 2021. godini. Ali prošle godine, taj broj je opao za 11 odsto na 433, a ove godine, do sada, još 7 odsto, na 113 slučajeva, sudeći po policijskim podacima.

Iako je stopa ubistava i dalje viša nego prije pandemije, ipak je mnogo niža nego ranih 1990-tih, kada je bilo više od 2.200 žrtava ubistva, naveo je David Kennedy, kriminolog sa John Jay koledža za krivično pravo u New Yorku.

"Opšta percepcija da je New York prepoznatljiv po tome što je opasan, jednostavno nije tačna. Bezbjedniji je od mnogih drugih mjesta u Sjedinjenim Državama", naveo je Kennedy u intervjuu.

Njujorški policajci ispred kancelarije državnog tužioca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)
Njujorški policajci ispred kancelarije državnog tužioca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Ipak većina ljudi ne prati trend stope kriminaliteta tokom dugog perioda vremena, navodi Eddie Garcia, šef policije Dallasa i predsjednik Udruženja načelnika policijskih stanica velikih gradova.

"Njih ne zanima kako je bilo prije 25, 30 godina, zanima ih kako je sad. I zaista, nasilje jeste poraslo u posljednjih 3 do 5 godina", naveo je on.

Republikanci iz Predstavničkog doma putovali su u New York u ponedjeljak na svjedočenje o "nasilnom kriminalu i bezakonju u gradu". Optužujući glavnog tužioca na Manhattanu Alvina Bragga da pušta kriminalce, Jim Jordan, republikanac predsjedavajući Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma, naveo je da podaci iz 2022. godine pokazuju rast krivičnih djela, napada, pljački i krađa automobila.

"Zamislite samo, pa ako ostavite kriminalce na ulici, dobijete više kriminala", naveo je Jordan.

Grupa građana New Yorka, protestuje zbog kongresnog pretresa posvećenog nasilju u tom gradu koji je, iz New Yorka održao kongresmen iz države Ohio, republikanac Jim Jordan, 17. aprila 2023. (Foto: Rojters/David Dee Delgado)
Grupa građana New Yorka, protestuje zbog kongresnog pretresa posvećenog nasilju u tom gradu koji je, iz New Yorka održao kongresmen iz države Ohio, republikanac Jim Jordan, 17. aprila 2023. (Foto: Rojters/David Dee Delgado)

Ubistva, čiji je broj opao u New Yorku u posljednjih godinu dana, čineći grad jednim od najsigurnijih na svijetu, nisu pomenuta.

"Jednostavno je činjenica da je New York dramatično bezbjedniji nego prije", naveo je Kennedy.

Pad stope ubistava u tom gradu prati i nacionalni trend. Prema konsultantskoj firmi AH Datalytics, skoro 10 odsto opao je broj ubistava u više od 70 gradova ove godine. Na listi gradova, koji su se borili sa kriminalom prošlih godina su Baltimore, Houston, Los Angeles i Philadelphia. Čak i Chicago, "prijestolnica ubistava" prošle godine, ima 17 odsto manje takvih krivičnih djela mjereno do 9. aprila.

Neki gradovi ne prate taj trend. Porast ubistava bilježi se u 25 gradova, prema AH Datalytics, kao što su Washington, Dallas i Kansas City.

"Ne može da važi jedna te ista priča za svaki veliki američki grad", naveo je Kennedy.

Garcia priznaje da su najveći izazov za grad krivična djela koja uključuju oružje, i broj ubistava veći je za 20 odsto ove godine, nakon pada u 2022. Ali stopa težih oružanih napada, koji su bolji mjerač nasilja i kriminala, je u opadanju u Dallasu, naveo je Garcia.

"Iako je gubitak ijednog života previše, mi ne želimo da gubimo živote, zabrinulo me da gore pomenuta stopa bude u porastu", rekao je Garcia za Glas Amerike.

Pod njegovim vodstvom, Dallas je započeo novi plan koji koristi podatke da bi se smanjio broj slučajeva nasilja. Plan se za sada isplatio, dodao je on.

"Imali smo najmanji broj slučajeva nasilja u Dallasu, najveći pad u posljednjih pet godina", naveo je Garcia.

Policijska trak na mjestu pucnjave u Brooklynu, 12. oktobra 2019. (Foto: Johannes Eisele/AFP)
Policijska trak na mjestu pucnjave u Brooklynu, 12. oktobra 2019. (Foto: Johannes Eisele/AFP)

Zašto se kriminal dešava u nekom gradu, a u nekim a ne, teško je objasniti. Ali dugoročno gledano, većina gradova je u skladu sa nacionalnim trendom, rekao je Richard Rosenfeld, profesor emeritus kriminologije na Univerzitetu Missourija.

To budi nadu kod nekih kriminologa, da su američki gradovi počeli da shvataju i da bi mogli da promijene stope kriminaliteteta. Rosenfeld ipak upozorava da cijela nacija nije nikako izašla iz problema. Mnogi američki gradovi imaju i dalje više stope ubistava nego prije pandemije, dodaje on.

Pandemija je donijela sa sobom šokantne stope ubistava, a uslovi su se mijenjali u svakom dijelu društva, navodi on. Između ostalog, pandemija je donijela talas gubitaka poslova i rekordnu inflaciju koja je uzdrmala društvo.

"Ako takve promjene nastave da budu na nivou prosjeka, ne bi trebalo da se odraze na veliki rast ubistava u skorijoj budućnosti", rekao je on.

Ali kriminal razara siromašnje, najveće crnačke krajeve. I čak i kada na pada opšta stopa kriminaliteta, to ništa ne znači onima koji su najranjiviji: mladim crnim muškarcima.

"A fokus bi trebalo da bude na tome, a ne da gledamo u pasulj šta će se dešavati u naredih šest mjeseci", kaže Kennedy.

Republikanci koji su se sastali u ponedjeljak u New Yorku optužili su glavnog gradskog tužioca, navodeći štiti kriminalce, umjesto da brani žrtve.

Garica kaže da se slaže da je veliku ulogu u historiji nasilja u ovoj zemlji odigrao manjak utvrđivanja odgovornosti.

"Mogu da kažem da jeste bilo neodgovornih odluka sudija koji su puštali osobe nazad na ulice gdje bi oni opet počinili neko oružano krivično djelo", naveo je Garcia.

"Ne možemo da kažemo da se borimo ozbiljno protiv kriminala kada imam muškarce i žene koji su žrtvovali svoje živote da bi priveli kriminalnce pravdi, a onda vidite da su oni ponovo na slobodi za par dana ili nedjelja", zaključio je Garica.

XS
SM
MD
LG