Linkovi

Da li je u SAD dozvoljena samoodbrana ako neko greškom pokuca na vrata vaše kuće?


Kuća Andrewa Lestera ispred koje je upucan Ralph Yarl. (AP Photo/Charlie Riedel)
Kuća Andrewa Lestera ispred koje je upucan Ralph Yarl. (AP Photo/Charlie Riedel)

Andrew Lester je već otišao na spavanje kada je oko 22 sata čuo zvono na vratima. Ustao je, zgrabio pištolj i otišao da provjeri. Vidjevši crnca koji je djelovao kao da drži kvaku od ulaznih vrata, 84-godišnji bijelac je počeo da puca, saopštila je policija. Bez pitanja.

Lester je policiji rekao da vjeruje da neko pokušava da provali u njegovu kuću.

To uvjerenje – iako pogrešno – moglo bi da postane suština njegove odbrane, jer se Lester suočava sa optužbama za ranjavanje vatrenim oružjem 16-godišnjeg Ralpha Yarla, nagrađivanog učenika koji je otišao na pogrešnu adresu u Kansas Cityju u namjeri da pokupi mlađu braću.

Ralph Yarl
Ralph Yarl

Ovaj slučaj je fokus stavio na jednu od najčešćih politika samoodbrane u SAD - pravo da se branite u sopstvenom domu. Većina država dozvoljava stanovnicima da upotrebe fizičku silu ako se osjete ugroženima u svojoj kući.

Kakav je zakon o samoodbrani u Missouriju?

Zakon Missourija iz 2007. dozvoljava građanima da upotrebe silu pod određenim okolnostima, uključujući i protiv nekoga ko „pokuša da nezakonito uđe u stan, prebivalište ili vozilo”.

Zakon, koji je podržalo Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA), usvojen je velikom većinom u tadašnjoj republikanskoj skupštini.

„Taj propis osigurava da stanovnici Missourija koji poštuju zakon neće biti kažnjeni kada koriste silu da brane sebe i svoju porodicu od napada u sopstvenoj kući ili vozilu“, rekao je tadašnji guverner, republinakac Matt Blunt.

Profesor Robert Spitzer sa Univerziteta u New Yorku, koji se bavi oružanim nasiljem, kaže da zakon u Missouriju dozvoljava širok spektar upotrebe sile.

Recimo, taj zakon je opravdao Marka i Patriciju McClonskey, kada su tokom protesta crnaca zbog ubistva Georgea Floyda, ispred svoje kuće demonstrantima prijetili oružjem. Oboje su se izjasnili krivima za prekršaj, ali ih je guverner pomilovao.

U slučaju Lestera, koji se predao vlastima, također se vidi da je policiji rekao da se osjećao ugroženim.

„Lester je izjavio da je otvorio unutrašnja vrata, vidio muškarca crnca visokog oko 180 cm kako pokušava da otvori spoljašnja vrata. Kazao je da vjeruje da neko pokušava da mu provali u kuću i pucao je dvaput u roku od nekoliko sekundi kako je otvorio vrata. Policiji je rekao i da se na smrt uplašio”, navodi se u izjavi.

Navodno, njih dvojica nisu razmijenili nijednu riječ prije pucnjave. Yarl je rekao policiji da je zvonio, a ne pokušavao da otvori vrata. Kazao je da ga je Lester upucao u glavu, a pošto je pao na zemlju, još jednom u ruku. Kada je krenuo da bježi, Lester mu je dobacivao „nemoj da dolaziš ovdje”.

Neki pravni eksperti kažu da bi Lester mogao da iskoristi zakon u Missouriju i tvrdi da je htio da se brani u svojoj kući, ali tužilaštvo vjeruje da nije imao osnova da vjeruje da Yarl pokušava da mu provali u dom.

„Ništa u zakonu ne dozvoljava nekome da prvo puca, a onda postavlja pitanja kada mu neko pokuca na vrata. To rade poštari svakodnevno, oni koji isporučuju raznu robu, djeca koja nešto prodaju", kaže Ari Freilich, direktor Giffords centra za prevenciju oružanog nasilja.

Slični slučajevi

Sličan zakon postoji i na Floridi, a pažnju je privukao 2012. kada je ubijen 17-godišnji crnac Trayvon Martin. U njega je pucao policajac George Zimmerman, kome je Martin djelovao sumnjivo dok je prolazio krajem kojim je Zimmerman patrolirao. Martin je bio nenaoružan. Policajac je oslobođen optužbi na osnovu zakona o samoodbrani.

Međutim, bilo je i drugačijih ishoda.

Advokati Travisa i Grega McMicahela i Williama Bryana, koji su ubili crnca Ahmauda Arberyja dok je džogirao, tvrdili su da je to učinjeno u vjerovanju da su ugroženi i da treba da se brane. Oni su rekli da su jurili za njim jer su mislili da je provalnik, a da su pucali u njega kada su pomislili da će ih napasti. Svi su proglašeni krivim za ubistvo.

U subotu, samo dva dana pošto je Yarl ranjen, ubijena je djevojka koja je tražila kuću prijatelja u New Yorku i parkirala se na pogrešnoj adresi.

Kaylin Gillis vozila se po ruralnom mestu Hebron i kada se parkirala na pogrešnoj adresi, vlasnik kuće Kevin Monahan, izašao je na trem i ispalio dva metka.

Optužen je za ubistvo drugog stepena. Država New York nema zakon koji dozvoljava silu u samoodbrani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG