Linkovi

Tužiteljica iz Georgije traži da suđenje Trumpu počne u martu 2024.


Glavna tužiteljca okruga Fulton Fani Willis konferenciji za novinare u Atlanti, Georgia. (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)
Glavna tužiteljca okruga Fulton Fani Willis konferenciji za novinare u Atlanti, Georgia. (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)

Tužiteljica u Georgiji koja je ove nedjelje podigla optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 osoba predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudska dokumenta.

To znači da bi suđenje počelo prije takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Glasaće se na ukupno 14 izbora širom zemlje, od Kalifornije i Texasa do Massachusettsa i Mainea.

Tužiteljka okruga Fulton Fani Willis takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj nedelji septembra.

Velika porota je u ponedjeljak podigla optužnicu protiv Trumpa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih djela, u okviru plana da bivši predsjednik ostane na vlasti uprkos porazu od Joea Bidena na izborima 2020. godine.
Trumpu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u New Yorku, gdje je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da ćuti o navodnoj aferi.
Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Jack Smith, za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trumpovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.
Smithov tim također traži da 2. januara počne suđenje po optužnici koja Trumpa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG