Linkovi

Tužilaštvo BiH izuzima dokumentaciju u istrazi udara na ustavni poredak skupštine entiteta RS


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, 10. mart 2021. (Fotografija preuzeta sa web stranice NSRS)
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, 10. mart 2021. (Fotografija preuzeta sa web stranice NSRS)

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine zatražila je dokumentaciju od šest stranaka u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, vezano za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o “vraćanju nadležnosti” sa nivoa države na nivo entiteta, održanu 10. decembra.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa direktor SIPA-e, Darko Ćulum.

“Postupamo po nalogu Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH”, rekao je Ćulum u srijedu, 22. decembra.

“Tužilaštvo BiH je u skladu sa zakonom, prema sudu uputilo zahtjev, te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS-a, NSRS-a i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo BiH”, saopćeno je iz ove institucije.

SIPA je tražila dokumentaciju o posebnoj sjednici od šest vladajućih stranaka u RS, a to su Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijalistička partija, Demokratski savez, Ujedinjena Srpska, Narodna partija Srpske i Narodni demokratski pokret.

Ove partije stoje iza Deklaracije o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti sa državnog nivoa na nivo RS, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom entitetske Vlade, Radovanom Viškovićem. Ovih pet dokumenata je usvojeno na sjednici parlamenta RS 10. decembra.

Saslušanja u Tužilaštvu BiH

Branislav Borenović, predsjednik opozicijske Partije demokratskog progresa (PDP), saslušan je u državnom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu u predmetu “Napad na ustavni poredak BiH” u utorak, 22. decembra

Nakon saslušanja je izjavio novinarima da je “bilo očekivano pokretanje ovog postupka”.

“Ovdje se govorilo o opšte poznatim činjenicama, o formalnostima koje su svima poznate”, rekao je Borenović novinarima. On je naveo da je "sve jasno i iz stenograma sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske" održane 10. decembra na kojima je pokrenuto “vraćanje nadležnosti” s nivoa BiH na nivo Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.

“Ovo je bila jedna klasična predizborna, politička posebna sjednica od strane vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)”, rekao je Borenović i dodao da PDP nije učestvovao u predlaganju materijala.

Borenović smatra da je “okidač za bespotrebnu i mučnu situaciju, koja traje mjesecima, bila odluka Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida”.

Zastupnici, ministri i drugi predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

On tvrdi da “vladajuća koalicija na nivou BiH ništa ne radi” i da se “ulazi u spiralu sukoba, tenzija i beznađa”, dodajući da “svako nosi svoj dio političke odgovornosti”.

Borenović smatra da bi se “trebalo baviti nekim drugim problemima iz života, a ne teškim političkim stvarima, tenzijama i sukobima, koje su”, kako kaže, “nametnule vladajuće elite”.

On je rekao da “kod vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske treba ocijeniti kakav efekat je dala određena nadležnost”.

Ko su osumnjičeni?

Iz Tužilaštva BiH nisu objavili ko su osumnjičeni u predmetu koji se, kako su već ranije objavili, vodi protiv više osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak”.

Lider Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak saslušan je u ponedjeljak, 20. decembra u sklopu ovog predmeta.

Selak je rekao da su, kako mu je rečeno u Tužilaštvu BiH, osumnjičeni predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predlagači Deklaracije o ustavnim principima i zaključaka, te poslanički klubovi i predsjednici političkih partija koji su učestvovali u njihovom kreiranju.

U utorak, 21. decembra saslušan je i predsjednik opozicijske Srpske Demokratske stranke Mirko Šarović te Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je u utorak, 21. decembra da će se naredne sedmice odazvati pozivu državnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine “kao svjedok za saslušanje”.

Tužilaštvo je ranije zatražilo informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima kojeg je oktobru, na posebnoj sjednici, usvojila Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS). To je za RSE potvrdio 7. decembra potpredsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić.

Prijenos nadležnosti s državnog na entitetski nivo nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveze entiteta. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG