Linkovi

Tužioci: Osumnjičeni za pucnjavu u Parizu imao cilj da ubije migrante


Muškarac drži fotografiju Mira Perwera (Mehmet Sirin Aydin), koji je ubijen u pucnjavi, dok se članovi kurdske zajednice okupljaju na trgu Place de la Republique u Parizu, Francuska, 24. decembra 2022. REUTERS/Sarah Meyssonnier
Muškarac drži fotografiju Mira Perwera (Mehmet Sirin Aydin), koji je ubijen u pucnjavi, dok se članovi kurdske zajednice okupljaju na trgu Place de la Republique u Parizu, Francuska, 24. decembra 2022. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Muškarac osumnjičen da je ubio troje Kurda u Parizu uoči božićnog vikenda rekao je istražiteljima da je tog jutra krenuo sa ciljem da ubije migrante ili strance, a potom i sebe, tvrde tužioci.

Muškarac (69) je ubio tri osobe ispred kurdskog kulturnog centra u petak i ranio još tri, a zatim ga je razoružala i savladala jedna od povrijeđenih žrtava, saopštilo je u nedjelju pariško tužilaštvo.

On je zadržan na licu mjesta i u subotu prebačen na psihijatrijsku njegu. Njegovo ime nije objavljeno. Ako bude pušten sa psihijatrijske njege, suočiće se sa potencijalnim optužbama za rasno motivisano ubistvo, pokušaj ubistva i kršenje oružja.

Tužilaštvo je u nedjeljnom saopćenju navelo da je osumnjičeni rekao istražiteljima da je provala u njegovu kuću 2016. godine označila prekretnicu za njega, što je izazvalo, kako je rekao, "mržnju prema strancima koja je postala potpuno patološka".

Pucnjava u pariškom kvartu uzdrmala je i razbjesnila kurdsku zajednicu i izazvala zabrinutost zbog zločina iz mržnje u vrijeme kada su glasovi krajnje desnice postali istaknuti u Francuskoj i širom Evrope.

Osumnjičeni je ispričao istražiteljima da je ujutro sa oružjem prvo krenuo u pariško predgrađe Saint-Denis s ciljem ubijanja stranaca, ali se predomislio, navodi se u saopštenju tužioca. Zatim je otišao u kurdski centar u Parizu, koji se nalazi u blizini kuće njegovih roditelja.

Tamo je otvorio vatru na jednu ženu i dva muškarca, a zatim je ušao u frizerski salon koji su vodili Kurdi preko puta i pucao na trojicu muškaraca. Jedan od ranjenika u frizerskom salonu uspio ga je zaustaviti i zadržati do dolaska policije, navodi se u saopštenju tužioca.

Rekao je istražiteljima da ne poznaje svoje žrtve i opisao je sve "neevropske strance" kao svoje neprijatelje, navodi se u saopštenju.

Istražitelji proučavaju njegov kompjuter i telefon, ali nisu pronašli nikakve potvrđene veze s ekstremističkom ideologijom, navodi se u saopštenju.

U subotu su se članovi francuske kurdske zajednice i antirasistički aktivisti udružili u demonstracijama žalosti i bijesa. Skup je bio uglavnom miran, a demonstranti su držali portrete žrtava.

Neki mladići su bacali predmete i zapalili nekoliko automobila i kanti za smeće, a policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala masu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG