Linkovi

Pariz: Sukob kurdskih demonstranata i policije


APTOPIX France Paris Shooting
APTOPIX France Paris Shooting

U Parizu su u subotu drugi put zaredom izbili sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice gnjevnih zbog ubojstva njihova tri člana u petak.

Automobili su prevrnuti, najmanje jedno vozilo je izgorjelo, a manji požari zapaljeni u blizini Trga Republike, tradicionalnog mjesta održavanja prosvjeda u gradu u kojem su Kurdi ranije održali miran prosvjed.

Sukobi su izbili dok su neki prosvjednici napuštali trg, bacajući projektile na policiju koja je odgovorila suzavcem. Okršaji su nastavljeni oko dva sata prije nego što su se prosvjednici razišli.

Naoružani muškarac počinio je ubistva u kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u petak u prometnom dijelu 10. pariškog okruga, zaprepastivši zajednicu koja se pripremala obilježiti 10. godišnjicu neriješenog ubistva trojice aktivista.

Policija je uhapsila 69-godišnjeg muškarca za kojeg su vlasti rekle da je nedavno pušten iz pritvora dok je čekao suđenje za napad sabljom na migrantski kamp u Parizu prije godinu dana.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, istražitelji su početnim optužbama za ubistvo i nasilje oružjem dodali navodni rasistički motiv, priopćilo je u subotu tužiteljstvo.

Nakon što se bijesna masa sukobila s policijom u petak poslijepodne, Kurdsko demokratsko vijeće u Francuskoj (CDK-F) organiziralo je okupljanje u subotu na Trgu Republike.

Stotine kurdskih prosvjednika, kojima su se pridružili političari, uključujući gradonačelnika 10. okruga Pariza, mahali su zastavama i slušali odavanje počasti žrtvama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG