Linkovi

Pariz: Napad na kurdski kafić, troje ubijeno


France Paris Shooting
France Paris Shooting

Naoružani napadač otvorio je vatru na kurdski kulturni centar i obližnji kurdski kafić u središtu Pariza u petak, ubivši troje ljudi i ranivši još troje, a tužitelji su rekli da istražuju mogući rasistički motiv napada.

Više pucnjeva ispaljeno je na Rue d'Enghien, posijavši paniku u ulici s malim trgovinama i kafićima u užurbanom središnjem 10. arondismanu ili okrugu glavnog grada. Vlasti su priopćile da su uhapsile 69-godišnjeg muškarca i da je incident sada okončan.

"Meta su bili Kurdi", rekao je za Reuters Juan-Golan Eliberg, umjetnik koji radi u Kurdskom centru.

Pariški tužitelj rekao je da je osumnjičenik otprije poznat vlastima i da će se ispitati moguća rasistička dimenzija napada.

Julien Verplancke koji radi u drugom lokalnom restoranu, Chez Minna, rekao je da je osoblje kurdskog restorana izašlo iz prostorije u suzama nakon pucnjave.

Incident je bio "užasna drama", rekla je novinarima gradonačelnica Alexandra Cordebard. Dvoje od ranjenih zadobilo je ozljede opasne po život, rekla je.

Otvorena je istraga o ubistvu, ubistvu iz nehata i teškom nasilju, priopćilo je pariško tužiteljstvo.

Tužitelj je rekao da je osumnjičeni napadač bio pritvoren prije godinu dana zbog napada sabljom na migrantski kamp u Parizu i da je protiv njega pokrenuta istraga zbog rasno motiviranog zločina. Reuters nije odmah uspio kontaktirati predstavnike osumnjičenika.

BFM TV izvijestila je da je osumnjičeni francuski državljanin.

Jedan svjedok rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je ispaljeno sedam ili osam hitaca. Drugi svjedok, govoreći za BFM TV, rekao je da je osumnjičeni napadač bio bijelac koji je otvorio vatru u tišini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG