Linkovi

Trumpova saradnica priznala krivicu za pokušaj prekrajanja izbornih rezultata u Georgiji


Sidney Powell Pauel i Rudy Giuliani na konferenciji za medije u novembru 2020, poslije predsjedničkih izbora. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Sidney Powell Pauel i Rudy Giuliani na konferenciji za medije u novembru 2020, poslije predsjedničkih izbora. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Advokatica Sidney Powell priznala je krivicu u zamjenu za ublažavanje optužnice za pokušaj poništavanja poraza Donalda Trumpa na izborima 2020. u Georgiji.

Time je postala druga optužena, u tom velikom slučaju, koja je postigla dogovor za tužiocima.

Powell, koja je zajedno sa Trumpom i još 17 drugih optužena za kršenje državnog zakona protiv reketiranja, izjasnila se o krivici samo dan prije nego što je trebalo da počne izbor porote na njenom suđenju.

Ona je priznala krivicu za šest prekršaja koji je terete za udruživanje radi namjernog ometanja vršenja izborne dužnosti.

Kao deo sporazuma, ona će služiti šest godina uslovne kazne, moraće da plati 6.000 dolara i da napiše pismo izvinjenja državi Georgiji i njenim stanovnicima. Također je pristala da svjedoči protiv drugih optuženih na budućim suđenjima.

Powell (68) je prvobitno bila optužena za reketiranje i još šest tačaka u okviru širokog plana da se republikanski predsjednik zadrži na vlasti nakon što je izgubio na izborima 2020. od demokrate Joea Bidena. Tužioci kažu da je učestvovala u neovlaštenom korištenju izborne opreme u izbornoj kancelariji ruralnog okruga u Georgiji.

Prihvatanje sporazuma o priznanju krivice je neobičan je razvoj događaja za pravnu zastupnicu koja je, možda više nego bilo ko drugi, snažno isticala neosnovane teorije zavjere o ukradenim izborima, suočena sa opsežnim dokazima koji govore suprotno.

Ako je tužioci primoraju da svjedoči, mogla bi da pruži uvid u konferenciju za novinare na kojoj je učestvovala u ime Trumpa i njegove kampanje, ubrzo nakon izbora, kao i na sastanak u Bijeloj kući kojem je prisustvovala sredinom decembra te godine, tokom kojeg su razgovaralo o strategijama i uticaju na ishod izbora.

John Fishwick, bivši američki tužilac Zapadnog okruga Virginije, nazvao je izjašnjavanje o krivici Powell "značajnom pobedom" okružnog tužioca okruga Fulton Fani Willis. Napomenuo je da je optužena Powell - osoba veoma visokog profila.

"Ovo je neko ko je bio u središtu tih optužbi i advokatica koja se izjasnila krivom", rekao je on. "Ovo je veoma značajno."

Advokat Powell, Barry Coburn, iz Washingtona odbio je dati komentar.

Suđenje Paul trebalo je da počne u ponedeljak objedinjen sa procesom protiv još jednog optuženog - advokata Kennetha Chesebroa - pošto su oboje zasebno podnijeli zahtjeve za brz proces. Razvoj događaja znači da će on sam biti na suđenju, iako su tužioci ranije rekli da planiraju da razmotre i mogućnost da mu ponude sporazum o priznanju krivice.

Izbor članova porote trebalo je da počne u petak. Chesebrovi advokati nisu odmah odgovorili na poruke u kojima su tražili komentar o tome da li će i on prihvatiti sporazum o priznanju krivice.

Optuženi nižeg profila u ovom slučaju, Scott Graham Hall, prošlog mjeseca se izjasnio krivim po pet prekršajnih optužbi. Osuđen je na pet godina uslovno i pristao je da svjedoči u daljem postupku.

Steve Sadow, glavni Trumpov advokat u slučaju u Georgiji, izrazio je zadovoljstvo zbog toga kako se Powell izjasnila.

"Pod pretpostavkom istinitog svjedočenja u slučaju okruga Fulton, to će biti povoljno za moju ukupnu strategiju odbrane", rekao je on.

Tužioci navode da je Powell sklopila zavjeru sa Hallom i drugima da pristupi izbornoj opremi bez ovlaštenja i angažovala firmu za kompjutersku forenziku SullivanStrickler da pošalje tim u okrug Coffee, u južnoj Georgiji, da kopira softver i podatke sa glasačkih mašina i računara tamo.

U optužnici se navodi da je osoba koja nije imenovana poslala mail visokom izvršnom direktoru SullivanStricklera i naložila mu da pošalje sve podatke kopirane sa opreme Dominion Voting Systems u okrugu Coffee neidentifikovanom advokatu povezanom sa Powell i Trumpovom kampanjom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG