Linkovi

Trump se izjasnio da nije kriv za pokušaj prekrajanja izbora u Georgiji


Arhiv - Bivši američki predsjednik Donald Tramp obraća se novinarima na aerodromu u Atlanti (Foto: AP Photo/Alex Brandon)
Arhiv - Bivši američki predsjednik Donald Tramp obraća se novinarima na aerodromu u Atlanti (Foto: AP Photo/Alex Brandon)

Donald Trump u četvrtak se izjasnio da nije kriv po optužnici podignutoj u Georgiji koja ga tereti za pokušaje da promijeni rezultat izbora u toj državi 2020. godine, na kojima je izgubio od Joea Bidena, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na sudska dokumenta.

"Uz priloženi potpis, odričem se prava na formalni izlazak pred sudom i ovdje se izjašanjavam da nisam kriv po optužnici u ovom slučaju", naveo je Trump u podnesku Višem sudu okruga Fulton.

Izjašanjavanje o krivici znači da Trump, trenutno favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije, ne mora da se pojavi na sudskom ročištu u Atlanti naredne nedjelje da bi se lično izjasnio o optužbama.

Glavna tužiteljica okruga Fulton Fani Fillis optužila je Trumpa za 13 krivičnih djela, među kojima je i reketiranje, zbog vršenja pritiska na zvaničnike Georgije da promijene rezultat izbora u njegovu korist, i zbog navodnog imenovanja lažnih elektora da bi se podrila formalna potvrda Bidenove pobjede u Kongresu.

Trump se 24. avgusta predao u zatvoru okruga Fulton, iz kojeg je brzo pušten uz kauciju od 200.000. Također je ušao u historiju kao prvi bivši predsjednik sa policijskom fotografijom.

Optužnica u slučaju u Georgiji podignuta je još protiv 18 osoba, među kojima su bivši šef Trumpovog kabineta Mark Meadows i njegov bivši advokat Rudy Giuliani. Nekoliko optuženih već je odlučilo da se o krivici ne izjašnjava lično pred sudom. Tužioci su tražili početak suđenja u oktobru. Trumpovi advokati zatražili su od sudije da slučaj bivšeg predsjednika odvoji od optuženih koji su tražili brzo suđenje.

Riječ je o četvrtoj optužnici protiv Trumpa od kako je objavio novu kandidaturu za predsjednika.

U New Yorku je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da šuti o navodnoj aferi, dok je na Floridi pokrenut slučaj protiv bivšeg predsjednika zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata.

U Washingtonu je pred federalnim sudom optužen da je nelegalno pokušavao da poništi svoj izborni poraz 2020. godine. Suđenje u tom slučaju zakazano je za 4. mart naredne godine, dan prije ključnih stranačkih izbora za republikansku predsjedničku nominaciju.

Trump se izjasnio da nije kriv po svim optužbama, za koje tvrdi da su politički motivisane, i mogao bi veći dio naredne godine da provede pred sudom, dok vodi kampanju za novi predsjednički mandat.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG