Linkovi

Sutkinja u Washingtonu zabranila Trumpu da napada tužioce i svjedoke


Donald Trump (Foto: AP/Charlie Neibergall)
Donald Trump (Foto: AP/Charlie Neibergall)

Sutkinja federalnog suda, u procesu koji se vodi protiv Donalda Trumpa, u ponedjeljak je djelimično ograničila njegove javne komentare o ljudima uključenim u krivični slučaj koji je protiv bivšeg predsjednika pokrenut zbog pokušaja da prekroji izborni rezultat 2020.

Chutkan, sutkinja federalnog okružnog suda u Washingtonu, poručila je da neće dozvoliti Trumpu da "pokrene kampanju blaćenja" ljudi koji su uključeni u slučaj.

"Ni jednom optuženom to ne bilo dozvoljeno, i ja to neću dozvoliti ni u ovom slučaju", upozorila je ona. Dodala je međutim da neće biti ograničene izjave kojima se kritikuje Sekretarijat za pravosuđe ili one koje odražavaju Trumpov stav da je slučaj politički motivisan.

Ona je u ponedjeljak saslušala argumente u okviru zahtjeva kancelarije specijalnog tužioca da se Trumpu zabrani da govori o potencijalnim svjedocima i omalovažava tužioce, zaposlene u sudu i potencijalne porotnike.

Molly Gaston, tužiteljica koja radi sa specijalnim tužiocem, poručila je da je neohodno da sutkinja izda nalog kojim bi se ograničile Trumpove izjave kako bi se bivši predsjednik spriječio da suđenje iz sudnice izmjesti u javnost.

"Nismo zainteresovani za to da optuženog spriječimo da se kandiduje ili brani svoju reputaciju, niti je to cilj predloženog naloga", rekla je Gaston sutkinji.

Smith, specijalni tužilac koji vodi slučaj protiv Trumpa, pozvao se na "zapaljive javne izjave" bivšeg predsjednika - uključujući napade na društvenim mrežama - koje prema mišljenju tužioca podrivaju javno povjerenje u pravni sistem i mogle bi da utiču na potencijalne porotnike.

Trump, koji nije bio prisutan na ročištu u ponedeljak, oštro se suprostavio zahtjevu tužioca i ocijenio da je riječ o pokušaju da se guši njegovo pravo na slobodu govora dok vodi kampanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore 2024. godine. Trump je favorit u toj izbornoj trci.

"Tužioci žele da spriječe predsjednika Trumpa da govori o svakodnevnim pitanjima", rekao je Trumpov advokat John Lauro i dodao da je slučaj "čvrsto povezan sa predizbornim pitanjima". Istakao je i da je ograničavanje Trumpovih izjava cenzura tokom predsjedničke kampanje.

Chutkan je više puta osporila Laurov argument i poručila da Trump, protiv kojeg je podignuta krivična optužnica, "nema pravo da govori i radi sve što mu se sviđa".

“Ovo nema veze sa tim da li se meni sviđa to što gospodin Trump govori. Ovdje je u pitanju jezik koji ugrožava izricanje pravde", rekla je Chutkan.

U jednom trenutku je naglas pročitala Trumpu objavu na društevnim mrežama u kojoj je za američku prijestolnicu, u kojoj će biti održano suđenje, naveo da je "prljava", "sramna" i "puna kriminala". Sutkinja je navela da nema sumnje da je riječ o "omalovažavajućoj" izjavi.

Trumpov predizborni štab ocijenio je da je odluka sutkinje sramna.

Suđenje Trumpu po optužbama za miješanje u prebrojavanje i potvrdu glasova za izbore 2020, na kojima je izgubio od Joea Bidena, trebalo bi da počne za nešto više od pet mjeseci.

Trump se izjasnio da nije kriv, a tužioce je optužio da se miješaju u njegovu kampanju. Protiv bivšeg predsjednika su ove godine podignute još tri krivične optužnice, jedna federalna i dvije državne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG