Linkovi

Trumpova administracija odobrila prodaju Microsoftovog softvera Huaweiju


Arhiva - Predstavljanje novog telefona Huaweija u Minhenu, Njemačka, 19. septembra 2019.
Arhiva - Predstavljanje novog telefona Huaweija u Minhenu, Njemačka, 19. septembra 2019.

Microsoft korporacija saopštila je u četvrtak da joj je Vlada SAD odobrila dozvolu za izvoz programa kineskoj kompaniji Huawei (Huawei Technologies Co Ltd).

"20. novembra, Sekretarijat za trgovinu odobio je zahtjev Microsfota za izdavanje licence za izvoz softvera za široko tržite Huaweiju. Pozdravljamo reakciju Sekretarijata na naš zahtjev", rekao je portparol Microsfota Reutersu u poruci putem elektronske pošte.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa u srijedu je odobrila još nekim dobavljačima da obnove prodaju Huaweiju, nakon što je ta kompanija bila stavljna na trgovinsku crnu listu zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost SAD prije šest mjeseci.

SAD izdaju dozvole

Sekretarijat za trgovinu potvrdio je da je započeo sa izdavanjem dozvola za neke kompanije da prodaju svoja dobra Huaweiju, šireći bazu dobavljača te kompanije i obezbjeđujući dugo čekana zelena svjetla industriji koja je nekad prodavala milijarde dolara vrijedne proizvode.

U srijedu, zvaničnik SAD rekao je da je primljeno oko 300 zahtjeva za izdavanje dozvola, od čega se procesuira oko pola. Otprilike polovina toga, tj. četvrtina cjelokupnog broja, odobrena je, dok je ostatak odbijen.

Za sada nije jasno koji su proizvodi odobreni za prodaju najjačem svjetskom proizvođaču telekomunikacione opreme, koji je takođe drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Osoba bliska ovom procesu rekla je u srijedu da su odobrene neke dozvole za prodaju komponenti za mobilne telefone i neelektronskih komponenti.

Huawei je nestrpljivo čekao izdavanje dozvole Googleu (Alfabetic inc Google) kako bi snabdio njegovim mobilnim servisima svoje nove modele. Bez pristupa servisima Googlea, poput Play Storea za nabavku aplikacija, telefone Huaweija bilo bi teže prodavati kupcima izvan Kine. Google nije želio da da komentar u četvrtak.

Senatori se protive izdavanju dozvola

Odobravanje licenci događa se u trenutku kada Trumpova administracija radi na izradi prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom, kako bi se okončao "milo-za-drago" trgovinski rat koji je pogodio tržišta i globalni rast.

Ali, takav potez odmah je naišao na protivljenje. Bipartijska grupa od 15 senatora zahtijevala je od Sekretarijata za trgovinu da suspenduje izdavanje licenci američkim firmama koje posluju sa Huaweijem, rekavši da bi to moglo da ugrozi bezbjednost SAD.

U pismu upućenom predsjedniku Trumpu, senatori navode da bi administracija trebalo da obustavi izadavnje dozvola sve dok ne dostavi Kongresu "izvještaj sa navođenjem specifičnih kriterijuma za određivanje toga da li izdavanje dozvola predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG