Linkovi

SAD stavile 28 vladinih i trgovinskih kineskih organizacija na crnu listu


Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile su 28 vladinih i trgovinskih kineskih organizacija na crnu listu, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Te organizacije se optužuju da su uključene u kampanju represije kineskih vlasti, što se prije svega odnosi na muslimansku manjinu Ujgura, navodi se u kasno sinoć objavljenom saopštenju.

"Američka vlada i ministarstvo trgovine ne mogu i neće tolerisati brutalno gušenje (sloboda) etničkih manjina u Kini", navodi se u saopštenju američkog ministra trgovine Wilbura Rossa.

Organizacijama sa crne liste uskraćena je mogućnost uvoza proizvoda iz SAD.

Odlukom je obuhvaćeno 20 kineskih bezbjednosnih službi i osam kompanija među kojima su i firma za proizvodnju opreme za video-nadzor Hikvinson, te lideri u tehnologiji prepoznavanja lica SenseTime i Megvii.

Na osnovu nove odluke kineskim firmama zabranjeno je da kupuju komponente iod SAD bez odobrenja administracije. Na isti način je Washington pokušao da ograniči uticaj Huaweija zbog, kako se navodi, razloga nacionalne bezbjednosti.

Američki zvaničnici ističu da ovaj postupak nije povezan sa nastavkom trgovinskih pregovora sa Kinom, ali ukazuje da predsjednik SAD Donald Trump zauzima oštar stav u vrijeme kada dvije najveće svjetske ekonomije pokušavaju da okončaju trgovinski spor.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG