Linkovi

Trump podržao konzervativca za predsjedavajućeg Predstavničkog doma


Bivši predsjednik Donald Truampa sa kongresmenom iz Jimom Jordanom (Foto: AP/John Minchillo)
Bivši predsjednik Donald Truampa sa kongresmenom iz Jimom Jordanom (Foto: AP/John Minchillo)

Bivši američki predsjednik Donald Truamp objavio je u petak da je podržao kongresmena iz savezne države Ohio Jima Jordana za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa, poslije historijske smjene Kevina McCarthyja.

"On (Jordan) je čvrst kada je riječ o kriminalu, granicama, našoj vojsci i veteranima i drugom amandmanu (pravo na nošenje oružja)... Biće odličan predsjedavajući Predstavničkog doma i ima moju potpunu podršku", rekao je Trump u objavi na svojoj mreži .

Trump se oglasio nakon vijesti da bi mogao da pristane da na kratko zamijeni McCarthyja, s obzirom na to da predsjedavajući Predstavničkog doma ne mora da bude član Kongresa.

Zabranjuje se međutim izbor predsjedavajućeg protiv kojeg je podignuta krivična optužnica. Protiv Trumpa su podignute četiri, od kojih dvije povezane sa pokušajima da prekroji izborni rezultat 2020. godine.

Za položaj predsjedavajućeg donjeg doma Kongresa se osim Jordana, konzervativca iz države Ohio koji vodi istrage o Bidenovoj administraciji, kandidovao i kongresmen Steve Scalise, jedan od republikanskih lidera u Predstavničkom domu

Republikanci, koji imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu 221 naprema 212, trebalo bi u utorak da održe sastanak iza zatvorenih vrata sa kandidatima za predsjedavajućeg.

Trump bi mogao da prisustvuje tom sastanku, što bila njegova prva posjeta Kongresu od nasilnog upada njegovih pristalica 6. januara 2021. godine.

Očekuje se da se o presjedavajućem glasa dan kasnije. Međutim, zbog unutrašnjeg spora, izbor predsjedavajućeg mogao bi da bude izazov za republikance.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG