Linkovi

Američki Kongres u stanju blokade, Biden poziva na prestanak "otrovne atmosfere" u Washingtonu


Predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy vraća se u ured nakon što je izglasan prijedlog da napusti mjesto predsjedavajućeg.
Predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy vraća se u ured nakon što je izglasan prijedlog da napusti mjesto predsjedavajućeg.

Američki Kongres je u stanju blokade u srijedu, pošto je donji dom paralisan zbog smjene predsedavajućeg Kevina McCarthyja, a zakonodavci imaju rok od šest nedjelja da usvoje prijedloge zakona o budžetu i izbegnu delimično zatvaranje vlade.

Zbog nefunkcionalnog Predstavničkog doma, i mogućnosti da će biti izgubljeno još nekoliko dana dok se ne pronađe i izabere kandidat za predsjedavajućeg koji bi mogao da prikupi dovoljno podrške, usvajanje nekoliko važnih zakona o potrošnji je sada zamrznuto - uključujući pomoć stranim vojskama i međunarodnu humanitarnu pomoć, kao i inicijative za suprotstavljanje kineskom uticaju.

Ne očekuje se da će članovi Predstavničkog doma, u kome republikanci imaju tijesnu većinu, održati nova glasanja do kraja nedjelje. Umjesto toga, razmatraće ko bi mogao da bude lider tokom perioda koji će zahtijevati ne samo da se republikanci dogovore međusobno, već i sa Senatom, u kome demokrate imaju vćeinu, prije nego što se usvoje budžetski zakoni koji će biti proslijeđeni demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na potpis.

Biden je u srijedu pozvao političke lidere da promijene "otrovnu atmosferu" u Washingtonu i rade na novom planu za finansiranje vlade, prije isteka privremenog budžeta u novembru.

"Ne možemo i ne bi trebalo ponovo da se suočimo sa donešenjem odluke u posljednjem trenutku", poručio je Biden i apelovao da se što prije izabere novi predsjedavajući.

Naglasio je i da dvije strane ne bi trebalo da jedna drugu smatraju neprijateljima, te da bi trebalo da razgovaraju i sarađuju. Također je rekao da brine da bi sukob u Republikanskoj stranci mogao da utiče na pomoć Ukrajini.

Kongresmen Jim Jordan iz Ohija, konzervativni političar poznat po vatrenim govorima u kojima često napada opozicione demokrate, najavio je da će se boriti za mjesto predsjedavajućeg, a u srijedu se kandidovao i kongresmen Steve Scallise, i očekuje se da će se za poziciju kandidovati još nekoliko republikanaca.

Ne postoji pravilo koje zahtijeva da je predsjedavajući Predstavničkog doma već član tog tijela, iako se tradicionalno uvijek birao među izabranim članovima Kongresa. Međutim, bivši predsjednik Donald Trump, koji se takmiči za novi mandat u Bijeloj kući 2024, rekao je reporterima: "Mnogo ljudi me poziva da budem predsjedavajući. Sve što mogu da kažem je da ćemo uraditi ono što je najbolje za zemlju i Republikansku partiju."

Novija historija pokazuje da izbor novog predsjedavajućeg neće biti brz proces. U januaru je bilo potrebno 15 krugova glasanja da bi bio izabran Kevin McCarthy. Morao je da načini nekoliko ustupaka konzervativnom krilu stranke, uključujući i pravilo da je dovoljno da samo jedan zakonodavac zatraži smjenu od predsjedavajućeg da taj prijedlog bude stavljen na glasanje.

Kongresmen Matt Gaietz izlazi sa sastanaka republikanskih članova Predstavničkog doma, 3. oktobra 2023. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Kongresmen Matt Gaietz izlazi sa sastanaka republikanskih članova Predstavničkog doma, 3. oktobra 2023. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Republikanski kongresmen Matt Gaetz je to glasanje zatražio u ponedjeljak, izražavajući nezadovoljstvo McCarthyjevim liderstvom nakon što nije uspio da prošle nedjelje usvoji zakon o finansiranju vlade koji će sadržati prioritete konzervativaca, a zatim se u subotu oslonio na glasove demokrata da obezbijedi finansiranje vlade do sredine novembra.

Tijesna republikanska većina u Predstavničkom domu značila je da je Gaetzu bila potrebna samo šačica republikanaca da glasaju zajedno sa jedinstvenim demokratama za smjenu McCarthyja, sa 216 prema 210 glasova. Svi republikanci osim njih osmero glasalo je da McCarthy ostane predsjedavajući.

Ovo je prvi put u američkoj historiji da su članovi Predstavničkog doma glasali za smjenu predsjedavajućeg.

Iako je mogao da se ponovo kandiduje za predsjedavajućeg, McCarthy je objavio u utorak uveče da to neće uraditi.

"Nastaviću da se borim, možda na drugačiji način, i neću se ponovo takmičiti za mjesto predsjedavajućeg", rekao je reporterima.

Kao i u slučaju nedavnih pregovora o sprječavanju zatvaranja vlade, tijesna republikanska većina je značila da demokrate imaju dovoljno glasova da utiču na glasanje o McCarthyju.

U pismu demokratama u utorak ujutru, lider njihovog kokusa Hakeem Jeffries pozvao ih je da glasaju za smejnu McCarthyja.

"Demokrate u Predstavničkom domu su i dalje spremne da traže zajedničke tačke. Nažalost, naše ekstremne republikanske kolege nisu pokazale spremnost za to. Sada je na republikanskim članovima odgovornost da okončaju ovaj građanski rat među kongresnim republikancima", napisao je on.

McCarthy je razgovarao sa Jeffriesom u ponedjeljak uveče. McCarthy kaže da je rekao Jeffriesu: "Vi uradite šta god morate da uradite. Razumijem politiku, razumijem ko gdje stoji. Međutim, na kraju iskreno vjerujem u instituciju Predstavničkog doma. Ako smijenite predsjedavajućeg koga podržava 99% njegovog kokusa, mislim da ćemo se naći u veoma lošoj situaciji u upravljanju Kongresom."

XS
SM
MD
LG