Linkovi

Biden pokušava da uvjeri saveznike da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu


Američki predsjednik Joe Biden govori u Bijeloj kući, 1. oktobar 2023. godine (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Američki predsjednik Joe Biden govori u Bijeloj kući, 1. oktobar 2023. godine (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Joe Biden je razgovarao u utorak sa američkim saveznicima a bi koordinisao dalju podršku za Ukrajinu nakon što je Kongres usvojio - a on potpisao - zakon kojim se finansira vlada, ali koji ne sadrži zahtjev Bijele kuće da se izdvoje dodatne 24 milijarde dolara za pomoć Kijevu u borbi protiv Rusije.

"Predsjednik je potvrdio čvrstu riješenost Sjedinjenih Država da podrže Ukrajinu da se brani koliko god je potrebno, kao i svi lideri koji su učestvovali u razgovoru. Lideri su razgovarali o naporima da se Ukrajini i dalje šalju municija i oružani sistemi koji su joj potrebni da odbrani svoju teritoriju, kao da se i dalje jača ukrajinska protivvazdušna odbrana dok se priprema za nove napade na ključnu infrastrukturu, sada i narednih mjeseci", naveo je na konferenciji za novinare portparol Savjeta za nacionalnu bezjednost John Kirby.

Poljski predsjednik Andžej Duda rekao je posle razgovora da ih je Bajden uvjerio u nastavak američke podrške Ukrajini i da je ubijeđen da Kongres neće od toga odustati.

"Svi su govorili. Glavna tema je bila situacija u Ukrajini. Predsjednik Joe Biden nam je govorio o situaciji u SAD i kakva je stvarna politička situacija u pogledu Ukrajine. Uvjerio nas je da postoji podrška za nastavak pomoći Ukrajini, prije svega vojne. Rekao je da će dobiti podršku Kongresa", rekao je Duda na konferenciji za novinare.

Duda je dodao da su svi učesnici razgovora uvjerili Bajdena da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je na društvenim mrežama da je bio "dobar razgovor sa NATO liderima koji je organizovao američki predsjednik".

"Dok Rusija nastavlja brutalni rat, riješeni smo da podržimo Ukrajinu dok god je potrebno", naglasio je Stoltenberg.

U razgovoru su osim Bidena i državnog sekretara Antonyja učestvovali i lideri Kanade, Njemačke, Italije, Japana, Rumunije, Velike Britanije, Evropske komisije i Evropskog savjeta. Također je učestvovao francuski šef diplomatije, saopšteno je iz Bijele kuće. Zvaničnici iz Velike Britanije i Italije saopštili su da su njihovi lideri naglasili svoju dalju podršku Ukrajini, dok se bori protiv skoro 20-mjesečne ruske invazije.

Biden je pokušao da u obraćanju javnosti u nedjelju, nakon što je potpisao zakon o finansiranju vlade, uvjeri saveznike da će Amerika nastaviti da finansijski podržava Ukrajinu. Međutim, upozorio je da vrijeme ističe i pozvao Kongres da brzo ispregovara novi paket pomoći.

"Vrijeme nam nije prijatelj. Imamo dovoljno finansijskih ovlašćenja da zadovoljimo ukrajinske potrebe na ratištu još malo duže, ali je potrebno da Kongres djeluje da bi se osiguralo da nema prekida naše podrške... Prekid podrške, makar i za kratko vrijeme, može da utiče na situaciju na ratištu. Što je isto ključno, takav prekid podstaknuće Putina da vjeruje da sada može samo da sačeka da mi popustimo", rekao je Kirby u utorak.

Međutim, pojedini republikanci protive se nastavku pomoći Ukrajini. Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer pokrenuo je proces mogućeg razmatranja zakonskog prijedloga o daljoj pomoći Ukrajini, ali se predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy suočava sa težim zadatkom u tom pogledu, s obzirom da se gotovo polovina njegovih republikanskih kolega protivi daljem finansiranju Kijeva.

SAD su odobrile četiri runde pomoći za Ukrajinu ukupne vrijednosti 113 milijardi dolara, a dio tog novca izdvojen je za popunjavanje zaliha američke opreme koja je poslata na front. Biden je u augustu od Kongresa zatražio da odobri još 24 milijarde dolara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG