Linkovi

Trumpov izbor za novog ambasadora BiH podržao taktiku sankcionisanja političara


Eric Nelson daje izjavu pred senatskim Odborom za vanjske poslove
Eric Nelson daje izjavu pred senatskim Odborom za vanjske poslove

Eric George Nelson, nominovan za novog američkog ambasadora u BiH dao je izjavu pred senatskim Odborom za vanjske poslove. Nelsona je nominovao predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Njegovu izjavu pred Senatom prenosimo u cijelosti:

„Predsjedavajući Johnson, gospodine Murphy, čast mi je pojaviti se pred ovim Odborom danas, kao nominovani predsjednika za službu ambasadora u BiH. Zahvalan sam za povjerenje koje su mu ukazali predsjednik Trump i državni sekretar Pompeo, i nadam se da ću danas zadobiti i vaše povjerenje.

Sa mnom je danas ovdje i moj supružnik Filippo Tattoni, koji je, kao i mnogi drugi partneri uposlenika u State Departmentu, žrtvovao toliko mnogo kako bi mi pružio podršku u mojoj karijeri, i stoga želim da ga spomenem.

Ponosan sam činjenicom da moja nominacija na ovaj položaj pokazuje koliko moja zemlja cijeni raznolikost. Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A BiH upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske ko-egzistencije.

Imam privilegiju da njegujem svoju karijeru služeći svojoj zemlji već 35 goina, kada sam postao volonter u mirovnom korpusu u Liberiji, a potom služio diljem Evrope, Latinske Amerike, kao Ii u Pakistanu. Skromni primjeri moga djeda i bake, koji su na svoj našin služili narodu, za mene je i danas inspiracija. Oni su bili porijeklom Slovaci, i vodili su Luteransku kongregaciju u Pennsylvaniji i Ohio-ju. A moji drugi djed i baka su švedskog i danskog porijekla, vrijedni par koji je preživio Veliku Depresiju neumorno služeći mušterije u malom restoranu u New Jerseyu.

Ako me Odbor potvrdi, ja ću ponosno voditi lojalan i uspješan tim.

Koristiću svaku priliku da ukažem na njihov sjajan posao koji odrađuju za Ameriku i njen narod. Sjedinjene Države su bezbjednije i prosperitetnije kada je i Evropa stabilna i prosperitetna.

Kada je 100.000 ljudi u BiH poginulo u ratu, a dva miliona ih izbjeglo iz bosanskog rata, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomatijom, kako bi se taj rat okončao. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

23 godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jest integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju daleko ispred ključno potrebnih reformi.

Prioriteti u radu

Ako budem potvrđen na položaj, ja ću rad američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Reforme su ključne u cilju smanjenja poreza, poboljšanja u polju otvaranja malih i srednjih biznisa, kao i privatiziranja mastodontskih javnih poduzeća. Ako budem potvrđen, vršit ću pritisak da se ispune i poštuju standardi koji će osigurati da BiH postane istinski privlačno odredište za američkio ulaganje i izvoz. Također – ako budem potvrđen na položaj, promovirat ću efikasnu vladu, i vladavinu i poštivanje zakona.

Na veliki žalost, organizacija Transparency International ocjenjuje BiH jednom od nakorumpiranijih zemalja u cijeloj Evropi. Ja ću stoga nastaviti odlučna nastojanja američke ambasade da se poboljša transparentnost u vladi, kao i odgovornost zvaničnika.

Kada lokalne institucije ne uspiju ili ne mogu reagirati, ili kada se prijeti miru i stabilnosti, ciljane američke sankcije uvijek mogu biti efikasan lijek za to. Naš prioritet će biti poboljšanje sigurnosti. U tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provođenje zakona, i pomoći u ojačanju granica BiH.

Ta zemlja je naš partner u borbi protiv terorizma, i ima svoje trupe u okviru naše vojne misije u Afghanistanu.

Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO savezu, i uvođenje demokratskih ideala i vrijednosti.

Ja ću također pritisnuti vlasti BiH da uveliko poboljšaju stanje ljudskih prava. Predsjednik Trump je izjavio u Varšavi prošle godine: 'Mi, više od svega, cijenimo dostojanstvo svakog ljudskog života, mi štitimo prava svakog čovjeka, mi s drugima dijelimo nadu da će svaka duša na zemlji jednom živjeti u slobodi...'

Sjedinjene Države će u BiH potaknuti napredak demokracije promocijom slobode medija, vjerskih sloboda, i reforme obrazovanja. Ja ću se boriti i za preuzimanje odgovornosti za zločine iz prošlosti, i za tretiranje svih građana jednakima pred zakonom.

Nama je potrebno jako partnerstvo da bismo pomogli BiH da ostvari stvarni mir i napredak. Ako budem potvrđen na ovaj položaj, ja ću pomagati u povezivanju civilnog društva, privatnog sektora, uz pomoć naših evropskih partnera. Jedva čekam da počnem raditi sa svim liderima u BiH, koji dijele naše ciljeve i koji su spremni da unište korupciju i provedu potrebne reforme.

Gospodine predsjedavajući, zahvaljujem se Odboru, i ostalim članovima Kongresa za neprekinuti interes za BiH.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG