Linkovi

Trumpov izbor za novog ambasadora BiH podržao taktiku sankcionisanja političara


Eric Nelson daje izjavu pred senatskim Odborom za vanjske poslove

Eric George Nelson, nominovan za novog američkog ambasadora u BiH dao je izjavu pred senatskim Odborom za vanjske poslove. Nelsona je nominovao predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Njegovu izjavu pred Senatom prenosimo u cijelosti:

„Predsjedavajući Johnson, gospodine Murphy, čast mi je pojaviti se pred ovim Odborom danas, kao nominovani predsjednika za službu ambasadora u BiH. Zahvalan sam za povjerenje koje su mu ukazali predsjednik Trump i državni sekretar Pompeo, i nadam se da ću danas zadobiti i vaše povjerenje.

Sa mnom je danas ovdje i moj supružnik Filippo Tattoni, koji je, kao i mnogi drugi partneri uposlenika u State Departmentu, žrtvovao toliko mnogo kako bi mi pružio podršku u mojoj karijeri, i stoga želim da ga spomenem.

Ponosan sam činjenicom da moja nominacija na ovaj položaj pokazuje koliko moja zemlja cijeni raznolikost. Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A BiH upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske ko-egzistencije.

Imam privilegiju da njegujem svoju karijeru služeći svojoj zemlji već 35 goina, kada sam postao volonter u mirovnom korpusu u Liberiji, a potom služio diljem Evrope, Latinske Amerike, kao Ii u Pakistanu. Skromni primjeri moga djeda i bake, koji su na svoj našin služili narodu, za mene je i danas inspiracija. Oni su bili porijeklom Slovaci, i vodili su Luteransku kongregaciju u Pennsylvaniji i Ohio-ju. A moji drugi djed i baka su švedskog i danskog porijekla, vrijedni par koji je preživio Veliku Depresiju neumorno služeći mušterije u malom restoranu u New Jerseyu.

Ako me Odbor potvrdi, ja ću ponosno voditi lojalan i uspješan tim.

Koristiću svaku priliku da ukažem na njihov sjajan posao koji odrađuju za Ameriku i njen narod. Sjedinjene Države su bezbjednije i prosperitetnije kada je i Evropa stabilna i prosperitetna.

Kada je 100.000 ljudi u BiH poginulo u ratu, a dva miliona ih izbjeglo iz bosanskog rata, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomatijom, kako bi se taj rat okončao. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

23 godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jest integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju daleko ispred ključno potrebnih reformi.

Prioriteti u radu

Ako budem potvrđen na položaj, ja ću rad američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Reforme su ključne u cilju smanjenja poreza, poboljšanja u polju otvaranja malih i srednjih biznisa, kao i privatiziranja mastodontskih javnih poduzeća. Ako budem potvrđen, vršit ću pritisak da se ispune i poštuju standardi koji će osigurati da BiH postane istinski privlačno odredište za američkio ulaganje i izvoz. Također – ako budem potvrđen na položaj, promovirat ću efikasnu vladu, i vladavinu i poštivanje zakona.

Na veliki žalost, organizacija Transparency International ocjenjuje BiH jednom od nakorumpiranijih zemalja u cijeloj Evropi. Ja ću stoga nastaviti odlučna nastojanja američke ambasade da se poboljša transparentnost u vladi, kao i odgovornost zvaničnika.

Kada lokalne institucije ne uspiju ili ne mogu reagirati, ili kada se prijeti miru i stabilnosti, ciljane američke sankcije uvijek mogu biti efikasan lijek za to. Naš prioritet će biti poboljšanje sigurnosti. U tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provođenje zakona, i pomoći u ojačanju granica BiH.

Ta zemlja je naš partner u borbi protiv terorizma, i ima svoje trupe u okviru naše vojne misije u Afghanistanu.

Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO savezu, i uvođenje demokratskih ideala i vrijednosti.

Ja ću također pritisnuti vlasti BiH da uveliko poboljšaju stanje ljudskih prava. Predsjednik Trump je izjavio u Varšavi prošle godine: 'Mi, više od svega, cijenimo dostojanstvo svakog ljudskog života, mi štitimo prava svakog čovjeka, mi s drugima dijelimo nadu da će svaka duša na zemlji jednom živjeti u slobodi...'

Sjedinjene Države će u BiH potaknuti napredak demokracije promocijom slobode medija, vjerskih sloboda, i reforme obrazovanja. Ja ću se boriti i za preuzimanje odgovornosti za zločine iz prošlosti, i za tretiranje svih građana jednakima pred zakonom.

Nama je potrebno jako partnerstvo da bismo pomogli BiH da ostvari stvarni mir i napredak. Ako budem potvrđen na ovaj položaj, ja ću pomagati u povezivanju civilnog društva, privatnog sektora, uz pomoć naših evropskih partnera. Jedva čekam da počnem raditi sa svim liderima u BiH, koji dijele naše ciljeve i koji su spremni da unište korupciju i provedu potrebne reforme.

Gospodine predsjedavajući, zahvaljujem se Odboru, i ostalim članovima Kongresa za neprekinuti interes za BiH.”

XS
SM
MD
LG