Linkovi

Trump: Islamska država ubrzo ostaje bez teritorije Iraku i Siriji


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik SAD-a Donald Trump prognozirao je da će "Islamska država" tokom sljedeće sedmice izgubiti svu teritoriju koja je bila pod kontrolom islamista u Iraku i Siriji.

On je predstavnicima 79 zemalja koalicije koja se bori protiv "Islamske države" rekao da bi uskoro trebalo i zvanično da bude saopšteno da koalicija kontroliše sto odsto takozvanog "kalifata" i da bi to moglo da se dogodi vjerovatno sljedeće sedmice.

Tramp je dodao da militanti pod kontrolom drže samo mali procenat teritorije koju su nekad nazivali kalifatom, javio je AP.

Američki zvaničnici su u posljednjih nekoliko sedmica izjavljivali da je "Islamska država" izgubila 99,5 odsto teritorije i da pod kontrolom drži manje od pet kilometara kvadratnih u selima u dolini rijeke Eufrat.

Međutim, postoji strah da će povlačenje američke vojske ugroziti ostvarene uspjehe.

Tramp je tokom sastanka rekao da je odlučan da povuče vojsku i pozvao druge zemlje da odrade svoj dio u borbi protiv terorizma.

Visoki vojni zvaničnici tvrdili su da bi se ostatak militanata "Islamske države" mogao pregrupisati i da ostaju prijetnja u tom području.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo izjavio je da plan povlačenja neće promijeniti misiju, već samo taktiku protiv grupe koju i dalje treba smatrati prijetnjom.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman izjavio je da se u planinama i pećinama u Siriji još nalazi između 4.000 i 5.000 militanata "Islamske države".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG