Linkovi

Nezadovoljan izvještajima. Trump poručio američkim obavještajcima da se vrate u školu


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump oštro je u srijedu kritikovao šefove američkih obavještajnih službi, koje je na Twitteru nazvao "ekstremno pasivnim i naivnim kada je riječ o opasnosti od Irana".

"Nisu u pravu. Možda bi obavještajci trebalo da se vrate u školu", tvitovao je Trump dan nakon što su najviši obavještajni zvaničnici na pretresu u Senatu osporili neke od Trumpovih stavova o Iranu i drugim svjetskim prijetnjama.

Šefica Centralne obavještajne agencije Gina Haspel rekla je u utorak da Teheran "tehnički" poštuje nuklearni sporazum sa svjetskim silama i da mu je potrebno najmanje godinu da razvije nuklearno oružje.

Trump je tvitovao da je od povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma, "Iran mnogo drugačiji, ali i dalje izvor potencijalne opasnosti i sukoba".

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Dan Coats rekao je američkim senatorima da se Sjedinjene Države suočavaju sa "toksičnom kombinacijom" četiri velika protivnika - Rusijom, Kinom, Sjevernom Korejom i Iranom.

Trump je ponudio drugačiji i optimističniji stav o globalnim prijetnjama, ali se povukao od ranijih tvrdnji da su Sjedinjene Države porazile Islamsku državu i da Sjeverna Koreja više nije nuklearna pretnja.

Na Tviteru je ustvrdio da je, kada je postao predsjednik prije dvije godine, "Islamska država bila van kontrole" i da je od tada napravljen ogroman napredak, naročito u posljednjih pet nedjelja.

"Kalifat će uskoro biti uništen, što je bilo nezamislivo prije dvije godine", tvitovao je američki lider.

Međutim, sredinom decembra, kada je objavio da se američke snage povlače iz Sirije, Trump je poručio da su Sjedinjene Države porazile Islamsku državu.

Kada je riječ o Sjevernoj Koreji, tvitovao je da sada postoji "pristojna šansa za denuklearizaciju", dok je poslije samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, u junu prošle godine u Singapuru, ocijenio da "više nema nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje" i da "Amerikanci i ostatak svijeta mogu mirno da spavaju".

U srijedu je rekao da su odnosi sa Sjevernom Korejom bolji nego ikada i da se raduje skorom susretu sa Kimom.

Trump i Kim trebalo bi ponovo da se sastanu krajem februara.

Obavještajni zvaničnici su u utorak rekli da je malo vjerovatno da će se Pjongjang u potpunosti odreći nuklearnog oružja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG