Linkovi

Trump podnosi nove tužbe zbog izbornih rezultata, iako su mnoge odbačene


Brojanje glasova u Sjevernoj Karolini
Brojanje glasova u Sjevernoj Karolini

Kampanja predsjednika Donalda Trumpa nastavila je sa podnošenjem tužbi protiv odlučujućih država zbog brojanja glasova i izbornih rezultata, iako su neke tužbe odbačene.

U Nevadi, gdje je demokrata Joe Biden u blagom vodstvu u odnosu na Trumpa ali konačan rezultat nije proglašen, Trumpova kampanja i Republikanska stranka najavili su tužbu tvrdeći da je u toj državi nelegalno glasalo 10 hiljada ljudi čije boravište nije u Nevadi.

"Neprihvatljivo je da u se u ovoj zemlji računaju i nelegalni glasovi, a to se dešava u Nevadi", rekao je Richard Grenell, bivši v.d. direktora obavještajnih službi i izaslanik za pregovore Srbije i Kosova.

Joe Gloria iz izborne komisije okruga Clark u Nevadi odbacio je optužbe i rekao da nema saznanja o nelegalnim glasačkim listićima.

Trumpova kampanja objavila je da je podnijela tužbu protiv Pennsylvanije u pokušaju da stopira brojanje glasova dok se posmatračima ne omogući pristup tom procesu. Apelacioni sud u toj državi je naredio da se republikancima dozvoli prisustvo brojanju glasova, na distanci od dva metra.

Sudovi u državama Michigan i Georgia odbacili su kao neosnovane tužbe Trumpove kampanje.

U Georgiji su republikanci optužili lokalnu izbornu komisiju da je među validne glasačke listiće ubacila i one koji to nisu, ali je sudija odbacio te tvrdnje i konstatovao da su glasački listići ispravni i da su stigli na vrijeme.

U Michiganu je sudija odbacio zahtjev Trumpove kampanje da se obustavi brojanje glasova dok se posmatračima iz Trumpovog tima ne omogući da prisustvuju brojanju glasova. Sudija je taj zahtjev odbacio dan pošto je proglašeno da je Biden osvojio Michigan.

Bidenova kampanja je Trumpove tužbe ocijenila kao neosnovane.

"Žele da obustave brojanje glasova. Ali, to se neće desiti", kazao je savjetnik u Bidenovoj kampanji Bob Bauer.

Uprkos pozivu predsjednika da se obustavi brojanje glasova, izborne komisije u Alaski, Arizoni, Georgiji, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji nastavile su sa brojanjem, a pravnici sumnjaju da bilo koji sud to može da zaustavi.

Očekuje se da najviše postizbornih sudskih procesa bude u Pennsylvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova i potrebna je obojici kandidata za potencijalnu pobjedu na izborima, kojoj je trenutno bliži Biden.

Republikanci su i prije izbora pokušali da onemoguće produženje roka za brojanje glasova u Pennsylvaniji, ali je Vrhovni sud odlučio da u toj državi mogu da se broje i glasovi koji stignu do 6. novembra, pod uslovom da su poslati do 3. novembra.

Ali, nekoliko konzervativnih sudija je poručilo da je otvoreno za promjenu ove odluke.

Ipak, pravnici kažu da je od dana izbora u Pennsylvaniji pristigao mali broj glasova.

"Koliko god da je glasova stiglo, vjerujem da nije broj koji može da utiče na ishod izbora, čak i kada ih ne bi računali", kaže Sylvia Albert​, direktorica organizacije Common Cause.

Bivši federalni tužilac Jordan Strauss​ saglasan je da broj glasova neće biti toliki da promijeni ishod.

"A morate imati osnov za osporavanje, ako ne pravni, onda praktični", kaže on.

Članovi organizacija za zaštitu biračkih prava kažu da nisu uočili nepravilnosti tokom glasanja.

Tokom ovih izbora podnijet je najveći broj tužbi zbog izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG