Linkovi

Joe Biden je predviđeni pobjednik američkih predsjedničkih izbora


Joe Biden
Joe Biden

Joe Biden, kandidat Demokratske stranke, pobjednik je američkih presjedničkih izbora prema projekciji Glasa Amerike.

Projektovani pobjednik američkih predsjedničkih izbora, kandidat demokrata Joe Biden, saopštio je da je počastvovan što je izabran što je na tu funkciju.

"Posao pred nama će biti težak ali vam obećavam - biću predsjednik svih Amerikanaca. Bez obzira da li ste glasali za mene ili ne. Održaću vjeru koju ste mi povjerili", objavio je Biden na društvenoj mreži Twitter.

Biden je u američkoj državi Pennsylvania, prema projekciji Glasa Amerike, osvojio 20 elektorskih glasova. Njegov ukupan skor na izborima, prema istom izvoru, iznosi 273 elektorskih glasova.

Prema izbornim projekcijama Biden vodi i u tri preostale ključne države u kojima prebrojavanje glasova još nije okončano: Arizoni, Nevadi i Georgiji.

Raste Bidenova prednost u Pennsylvaniji

Prednost demokratskog kandidata Joea Bidena nad američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Pennsylvaniji popela se s 5.000 glasova rano u petak na preko 30.000 glasova do subote u podne, a očekuje se da će razmak biti i veći kako se broje preostali listići.

Uzimanje ove ključne države dovelo bi Bidena preko potrebnog praga od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Biden je također ispred Trumpa u Georgiji sa više od 4.000 glasova i održava jasne prednosti u Arizoni i Nevadi.

Obraćajući se pristalicama u petak, usred nagađanja da će biti pobjednik u Pennsylvaniji, Biden nije tvrdio da pobjeđuje.

„Još nemamo konačnu izjavu o pobjedi, ali brojevi nam govore jasnu i uvjerljivu priču, pobijedit ćemo u ovoj utrci”, rekao je Biden.

Pobjeda Bidena u Pennsylvaniji također bi blokirala Trumpov put do pobjede.

Biden je na nacionalnim izborima nadmašio Trumpa za 4 miliona glasova. Biden je osvojio preko 74 miliona glasova, a Trump 69 miliona, uz ukupno više od 150 miliona glasova, najviše ikada na američkim izborima.

Trump je na Twitteru u petak upozorio Bidena da ne traži ranu pobjedu.

„Joe Biden ne bi trebao pogrešno polagati pravo na predsjedničku funkciju. I ja bih mogao to tvrditi. Pravni postupci tek počinju!” rekao je u petak na Tweeteru.

Trump je svoju pobjedu proglasio u govoru u izbornoj noći.

U.S. President Trump speaks to reporters about the 2020 presidential election at the White House in Washington.
U.S. President Trump speaks to reporters about the 2020 presidential election at the White House in Washington.

Novo brojanje u Georgiji

Državni sekretar Georgije izjavio je da će u toj državi glasovi biti brojani još jednom, zbog toga što je trka veoma tijesna.

„Uz tako malu razliku, imaćemo ponovno prebrojavanje u Georgiji”, rekao je Brad Ravensberger​.

Posljednje ažuriranje izvještaja: 7. novembar, 19:33 sati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG