Linkovi

Trump i njegov izborni štab, bez dokaza, iznose tvrdnje o izbornoj prevari


Predsjednik SAD Donald Trump u sobi za novinarske brifinge u Bijeloj kući, 5. novembra 2020. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)
Predsjednik SAD Donald Trump u sobi za novinarske brifinge u Bijeloj kući, 5. novembra 2020. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)

Prkosni predsjednik SAD Donald Trump tvrdio je bez dokaza da na prevaru pokušavaju da mu oduzmu drugi mandat.

“Ukoliko računate legalne glasove, ja lagano pobjeđujem”, rekao je predsjednik Trump. “Ukoliko računate nelegalne, onda oni mogu da pokušaju da nam ukradu izbore”.

Trump je proveo 16 minuta u sobi za brifinge novinara u Bijeloj kući navodeći da su vodstva koja je imao u neopredjeljenim državama “preoteta u tajnosti”, dok se brojanje glasova nastavlja.

Predsjednik zaostaje za bivšim potpredsjednikom Joe Bidenom u ukupnom broju glasova na nacionalnom nivou, ali što je još važnije i u raspodjeli glasova u Elektorskom koledžu, koji će u stvari odlučiti pobjednika.

Predsjednik nije odgovarao na pitanja novinara, a tri vodeće američke TV mreže prekinule su prenos uživo, dok je iznosio više nepotvrđenih tvrdnji o prevari, optuživao demokrate da pokušavaju da ukradu izbore i iznosio netačne tvrdnje kako republikancima nije dozvoljeno da posmatraju brojanje glasova.

“Nećemo dozvoliti da korupcija ukrade tako važne izbore”, zarekao se Trump, objašnjavajući da je bio spreman da tjera slučaj sve do Vrhovnog suda SAD.

Predsjednik je takođe krivio „lažne ankete” prije izbora 3. novembra za koje je tvrdio da su korištene da zadrže njegove pristalice kod kuće.

Republikanski prijekor

Trumpove tvrdnje bez dokaza da Biden i “korumpirani glasački aparatus država” sa demokratskim guvernerima kreira ogromnu prevaru brzo je izazvao prijekor i kritike kako onih koji kritikuju predsjednika, ali i onih koji ga podržavaju.

Rick Santorum​, konzervativni politički komentator, rekao je na kablovskoj TV mreži CNN da je „veoma uznemiren” zbog Trumpovih komentara. Nazvao je Trumpove lažne tvrdnje o prevari na izborima „opasnim” i dodao da „brojanje ranije pristiglih glasova nije prevara”.

Senator Mitt Romney​, bivši republikanski kandidat za predsjednika, koji je Trumpov kritičar, takođe je reagovao na Trumpovo odbacivanje procesa brojanja.

“Prebrojavanje svakog glasa je u srcu demokratije”, napisao je Romney na Twitteru. “Ukoliko ima navodnih neregularnosti, one će biti istražene i na kraju razriješene na sudu. Imajte vjeru u demokratiju, u naš Ustav i američki narod”.

Senator Bernie Sanders, bivi demokratski predsjednički kandidat, kritikovao je Trumpa zbog toga što “podriva legitimitet izbora” i upozorio “ovako demagozi uništavaju vjeru u demokratiju i približavaju nas autoritarizam”.

Označen na Twitteru

Prije nego što se predsjednik Trump obratio, predstavnici njegovog izbornog štaba podnijeli su tužbe u ključnim državama, tvrdeći da je ugrožen integritet izbornog procesa.

U seriji tweetova, dok mu se put ka pobjedi sve više sužava, predsjednik, koji je dan proveo u Bijeloj kući, proglasio je bez osnova da se bilo koji glas koji je stigao poslije 3. novembra, na dan izbora “NEĆE RAČUNATI”.

Tu objavu Twitter je naknadno označio natpisom koji se posljednjih dana često ponavlja uz Trumpove tweetove: “Dio ili cjelokupan sadržav podijeljen u ovom tweetu je osporen i mogao bi da bude obmanjujući u vezi sa izborima ili drugim građanskim procesom”.

"Mnoštvo dokaza"

Na svom privatnom Twitter nalogu (@realDonaldTrump) Trump je takođe tvrdio da će njegov tim osporiti rezultat u “državama u kojima je Biden nedavno proglašen za pobjednika”, zbog navodne izborne prevare. Trump je u tweetu naveo da ima “mnoštvo dokaza” za sve to “u Medijima”.

Prethodno, Trump je na Twitteru tražio da se okonča brojanje glasova, koje kontrolišu pojedinačne savezne države, a ne federalna vlada. Nekoliko država ima zakone koji dozvoljavaju da se glasački listići koji stignu poslije izbora računaju, ukoliko imaju poštanski žig do dana glasanja.

“Svaki glas mora da se prebroji”, rekao je Biden u kratkom obraćanju iz Wilmingtona u Delawareu u četvrtak popodne. “To je ono što ćemo sada da se postaramo da se uradi. I tako treba da bude. Demokratija je ponekad haotična. Ponekad traži da budemo malo strpljiviji, takođe”.

Zajedno sa svojom potpredsjedničkom kandidatkinjom senatorkom Kamalom Harris, Biden je dodao: “Ne sumnjamo da, kada se brojanje završi, da ćemo senatorka Harris i ja biti proglašeni pobjednicima. Zato vas sve molim da ostanemo mirni. Sve ljude molim da ostanu mirni”.

Od dana kada su održani izbori, Trumpov izborni štab podnio je ili objavio da podnosi tužbe u nekoliko država, iznoseći različite navode o procesu glasanja ili brojanja glasova. Do sada, nijedan sudija nije donio odluku u korist predsjednika. Nekoliko tužbi su vrlo brzo odbačene - u Georgiji, Michiganu i Minnesoti.

“Trumpov izborni štab navodi da postoji prevara bez ikakvih osnova”, kaže Robert Bauer, pravni savjetnik Bidenovog izbornog štaba. “Ova strategija ometanja izbornog procesa je osuđena na propast”.

Trumpov izborni štab takođe je predsjednikovo saopštenje napisano u potpunosti velikim slovima.

"UKOLIKO RAČUNATE LEGALNE GLASOVE, JA LAGANO POBJEĐUJEM NA IZBORIMA. UKOLIKO RAČUNATE NELEGALNE I KASNE GLASOVE, ONI MOGU DA NAM UKRADU IZBORE!"

Rezultati u Nevadi

U okrugu Clark, u Nevadi, u oblasti koja naginje demokratama i okrugu sa najviše stanovnika u državi koja bi mogla da prevagne kada je riječ o dovoljnom broju elektorskih glasova za Bidenovu pobjedu, Trumpov izborni štab objavio je da podnosi tužbu navodeći da je dozvoljeno da glasa 10.000 ljudi, koji nisu građani i da republikanskim posmatračima nije bilo dozvoljeno da pregledaju druge listiće koji su bili proglašeni nevažećim.

“Nedopustivo je da u ovoj zemlji dopustite da se računaju nelegalni glasovi. A to je ono što se dešava u državi Nevada”, rekao je Richard Grenell, bivši vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe.

Ričard Grenel odgovara na pitanja novinara u Beloj kući (Foto: AP)
Ričard Grenel odgovara na pitanja novinara u Beloj kući (Foto: AP)

Grenell, koji je takođe bivši ambasador u Njemačkoj, i specijalni izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, nije pružio nikakve dokaze za optužbe koje je iznio i odbio je da odgovori na pitanja novinara.

Kongresni republikanci uglavnom se nisu izjašnjavali. Nekoliko njih se oglasilo pozivajući na poštovanje procesa. Jedan je tražio od Trumpa da prekine da iznosi navode da demokrate pokušavaju ukradu izbore.

“Stop. Tačka”, tweetovao je kongresmen Adam Kinzinger iz Illinoisa Trumpu i dodao. “Glasovi će biti prebrojani i vi ćete ili pobijediti ili izgubiti. A Amerika će to prihvatiti. Strpljenje je vrlina”.

Predsjednikov izborni štab nagovijestio je da će zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu, gdje je u sredu proglašena Bidenova pobjeda sa više od 20 glasova razlike.

XS
SM
MD
LG