Linkovi

Twitter odbio da se povinuje sudskom nalogu za pretres Trumpovog profila, kažnjen sa 350.000 dolara


Nekadašni profil Donalda Trumpa
Nekadašni profil Donalda Trumpa

Američki specijalni tužilac koji istražuje Donalda Trumpa Jack Smith dobio je nalog za pretres Twitter naloga bivšeg predsjednika za period januar 2020, a kompanija je odbila da se povinuje, navodi se u mišljenju američkog žalbenog suda u srijedu.

Američki Apelacioni sud okruga Kolumbija potvrdio je odluku federalnog sudije da kazni Twitter, sada poznat kao X, za nepoštovanje suda sa 350.000 dolara.

U presudi se navodi da je Twitter izazvao zabrinutost u vezi sa Prvim amandmanom zbog naloga o neotkrivanju podataka koji je izdat u vezi sa nalogom, jer je kompanija o tome željela da obavesti Trumpa.

"U ovim okolnostima, sud nije zloupotrijebio svoje diskreciono pravo kada je na kraju proglasio nepoštovanje i izrekao kaznu od 350.000 dolara", navodi se u presudi.

Trump je, u objavi na svojoj stranici na društvenim mrežama Truth Social, rekao da je Ministarstvo pravde "tajno napalo moj Tviter nalog, ne padajući im na pamet da me ne obavijesti o ovom velikom 'udaru' na moja građanska prava".

Tužioci često traže od sudija da mete subpoena izdatih u krivičnim istragama ne budu obaviještene kako bi zaštitile njihove istrage, što je praksa koju je žalbeni sud citirao u presudi od srijede.

Glasnogovornik Smitha je odbio komentar, a glasnogovornik X nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Mišljenje od srijede nije identifikovalo koji je sudija kaznio Twitter za nepoštovanje suda.

Iako su Trumpovi tvitovi javno vidljivi, kompanija također drži nejavne informacije o nalozima kao što su direktne poruke, nacrti tvitova, podaci o lokaciji i tip uređaja koji se koristi za slanje tvitova.

U mišljenju se navodi da je nalog povezan sa Smithovom istragom o događajima oko opsade američkog Kapitola 6. januara 2021. od strane pristaša Trumpa dok je on još bio predsjednik.

Republikanac Trump prošle sedmice izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za planiranje da poništi svoj izborni poraz od demokrate Joea Bidena u novembru 2020.

Trump je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024.

XS
SM
MD
LG