Linkovi

Desantis: Naravno da je Trump izgubio izbore 2020.


Guverner Floride Ron Desantis obraća se pristalicama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na mitingu u Ajovi (Foto: Joseph Cress/USA Today Network via REUTERS)
Guverner Floride Ron Desantis obraća se pristalicama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na mitingu u Ajovi (Foto: Joseph Cress/USA Today Network via REUTERS)

Kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i guverner Floride Ron Desantis rekao je da je njegov rival Donald Tramp izgubio izbore 2020. godine, nakon što je godinama izjegavao da direktno odgovori na to pitanje.

"Naravno da je izgubio. Joe Biden je predsjednik", rekao je Desantis u intervjuu za televizijsku mrežu NBC News, koji je objavljen u ponedeljak.

Desantis je često izbjegavao pitanja o tome da li vjeruje da su rezultati izbora 2020. godine bili legitimni. Međutim, proteklih dana je javno počeo da dovodi u pitanje netačne tvrdnje Trumpa i njegovih saveznika o ishodu predsjedničkih izbora.

Federalni i državni izborni zvaničnici i Trumpov sekretar za pravosuđe saopštili su da nema dokaza o izbornoj krađi. Sudovi su takođe odbacili Trumpove tvrdnje, uključujući i sudije koje je on sam imenovao.

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Džek Smit prošle nedelje je podigao optužnicu od četiri tačke protiv bivšeg predsjednika zbog napora da poništi rezultate 2020. godine, uoči nasilnih nemira koje su izazvale njegove pristalice u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine.

Desantis je promijenio retoriku o izborima u trenutku kada pokušava da oživi kampanju za predsjedničku nominaciju. Trump je trenutni i ubjedljivi favorit za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024. godine.

Tokom intervjua, Desantis prvo nije jasno odgovorio na pitanje da li je Trump izgubio, navodeći da "je pobjednik onaj ko stavi ruku na Bibliju 20. januara svake četiri godine". Međutim, dao je precizniji odgovor nakon što je novinar nastavio da mu postavlja isto pitanje.
Ponovio je da je zabrinut zbog načina glasanja iz 2020. godine, naročito kada je riječ o glasanju poštom, ali je poput drugih republikanaca rekao da će ipak prihvatiti metode koje je kritikovao.
Istraživanja su pokazala da glasanje poštom povećava odziv, ali da ne ide više u korist određenoj stranci.
"Problem je što ljudi u medijima i drugdje žele da se ponašaju kao da su to bili savršeni izbori. Mislim da to nisu bili dobro vođeni izbori, ali se republikanci nisu borili. Morate da se borite kad se to dogodi", rekao je Desantis.
Desantis sebe predstavlja kao kandidata koji može uspješnije da sprovede Trumpovu politiku, ali nije mnogo kritikovao bivšeg predsjednika.

Prošlog mjeseca je ocijenio da je Trump trebalo snažnije da osudi napad na Kongres 6. januara, ali da to nije bila pobuna već protest "koji se završio na nesretan način".

Guverner Floride takođe tvrdi da će republikanci izgubiti izbore ako budu usredsređeni na protekle izbore i Trumpove pravne probleme, koji obuhvataju i optužnicu zbog zadržavanja povjerljivih predsjedničkih dokumenata.

Ako su izbori referendum o politici Joe Bidena i neuspjesima koje smo vidjeli, i ako predstavljamo pozitivnu viziju budućnosti, pobijedićemo. S druge strane, ako izbori nisu o 20. januaru 2025. (inauguraciji predsjednika), nego o 6. januaru 2021. ili o tome koji je dokument pronađen u toaletu u Mar-a-Lagu, ako su referendum o tome, onda ćemo izgubiti", poručio je Desantis.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG