Linkovi

Trumpa pred suđenje u Senatu napuštaju advokati


Trump na Floridi gdje provori vreme otkako je otišao iz Bijele kuće.
Trump na Floridi gdje provori vreme otkako je otišao iz Bijele kuće.

Nešto više od nedjelju dana ostalo je do početka suđenja u procesu opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a njegov pravni tim se osipa. 

Očekivalo se da odbranu predsjednika predvode dvoje advokata iz Južne Karoline, Butch Bowers i Deborah Barbier​, međutim mediji prenose da oni odlaze iz tima.

Uz to, troje advokata koji su radili za predsjednika više nisu članovi Trumpovog pravnog tima, prenosi CNN.

Trump i njegovi advokati treba da spreme odbranu do 9. februara kada počinje suđenje u Senatu.

Bivši predsjednik opozvan je u Predstavničkom domu zbog "podsticanja na pobunu" poslije nereda na Capitolu u kojima je poginulo petero ljudi. Trump bi svoj odgovor na to trebalo da iznese do utorka.

Mediji prenose da Trump želi da se advokati fokusiraju na lažni narativ da su izbogi pokradeni, umjesto da fokus bude na optužbi za podsticanje pobune.

Analitičari smatraju da će biviši predsjednik vjerovatno biti oslobođen u Senatu, s obzirom na to da čak 45 od 50 republikanaca smatra da je suđenje Trumpu neustavno, jer više nije predsjednik.

Trump je prvi predsjednik SAD koji je dvaput opozvan u Predstavničkom domu. Početkom 2020. je oslobođen optužbi u Senatu da je opstruisao pravdu i zloupotrijebio položaj.

XS
SM
MD
LG