Linkovi

Trump tuži CNN i traži 475 miliona dolara odštete


Bivši predsjednik SAD Donald Trump
Bivši predsjednik SAD Donald Trump

Bivši predsjednik SAD Donald Trump tužio je televiziju CNN za klevetu i tražio 475 miliona dolara odštete, navodeći da su ga oklevetali.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump tužio je televiziju CNN za klevetu i tražio 475 miliona dolara odštete, navodeći da su ga oklevetali.

Tužba je podnijeta sudu na Floridi, i fokusira se na frazu "velika laž" koja se odnosi na Trumpove tvrdnje o pokradenim izborima 2020, kada je izgubio od Joea Bidena.

CNN nije komentarisao tužbu.

Trump je konstantno napadao CNN dok je bio predsjednik, što je bilo u skladu sa stavom njegovih pristalica.

Bivši predsjednik je ranije podnosio slične tužbe, ali je imao malo uspjeha. Slučaj protiv Twittera, zbog uklanjanja njegovog naloga sa mreže poslije nereda u Kongresu 6. januara 2021, odbačen je pred sudom u Kaliforniji.

Brojni federalni i lokalni zvaničnici iz obje partije, sudovi, kao i bivši državni sekretar za pravosuđe kojeg je Trump postavio - rekli su da nema osnova za tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

Trump u tužbi tvrdi da je "velika laž" fraza u nacističkoj konotaciji i da je na CNN-u od januara 2021. upotrijebljena više od 7.700 puta.

"Namjera je bila da se ljudi razljute, zaplaše i na kraju reaguju", naveo je u tužbi.

Bivši predsjednik nagovijestio je da bi mogao da tuži i druge medije iz istog razloga, kao i odbor u Predstavničkom domu koji istražuje upad Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara.

Novi šef CNN-a Chris Licht apelovao je pre tri mjeseca na zaposlene, na privatnom sastanku, da ne koriste termin "velika laž", jer je isuviše blizak sa terminologijom koju demokrate koriste da opišu bivšeg predsjednika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG