Linkovi

Trumpovo odbijanje da osudi rasizam obradovalo ozloglašene "Ponosne dječake"


Članovi grupe Ponosni dkečaci na protestu u Portlandu
Članovi grupe Ponosni dkečaci na protestu u Portlandu

Ekstremno desničarska grupa "Ponosni dječaci" (Proud boys) slavi otkako je predsjednik SAD Donald Trump, u debati sa protivkandidatom Joe Bidenom u Ohaju, odbio da direktno osudi rasiste i one koji propagiraju superiornost bijelaca.

Trump je inače kritikovan zato što nikada nije eksplicitno osudio ekstremno desničarske grupacije, a tokom debate moderator Kris Valas ga je upitao da li bi direktno osudio rasističke grupe.

"Koga biste željeli da osudim?", upitao je Trump, na šta je Biden odgovorio "Ponosne dječake", ekstremno desničarsku grupu koja podržava Trumpa.

"Ponosni dječaci, povucite se i budite u pripravnosti. Ali, znate šta? Neko treba da uradi nešto i povodom ekstremnih ljevičara i Antife, to nije problem ekstremnih desničara, već ekstremnih ljevičara", rekao je Trump.

Vođe grupe "Ponosni dječaci", koji se često pojavljuju na Trumpovim mitinzima, poruke predsjednika shvatili su kao vjetar u leđa u borbi protiv antifašista.

Enrike Tario, jedan od lidera Ponosnih dječaka, napisao je na Instagramu da ga je "obradovalo što ih je predsjednik pomenuo u debati", dok je drugi vođa Džo Bigz otišao i korak dalje..

"Trump nam je zapravo rekao da ih s.....o! To me čini srećnim", napisao je Bigz.

"Ponosni dječaci" su nedavno učestvovali u nasilnim sukobima sa antifašistima u Portlandu, gdje već mjesecima traju protesti zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Trump promijenio stav?

Predsjednik Trump je, poslije kritika da nije htio da osudi rasiste, naizgled ublažio svoj stav.

"Ne znam ko su Ponosni dječaci. Ko god da su, treba da se povuku", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Upitan da li je osudio one koji propagiraju superiornost bijele rase, Trump je odgovorio da je "uvek osuđivao, u svakoj formi, sve što treba da se osudi".

Ova promjena stava nije obeshrabrila "Ponosne dječake".

"Nemojte da vas iznenadi ako narednih dana izjavi nešto kako bi zadovoljio masu. On zna da smo mi dobri momci", napisao je Džo Bigz.

Hajdi Bejrič, koosnivačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma, kaže da su ekstremni desničari srećni kada dobiju podršku od predsjednika, ali i da zarađuju novac od prodaje majica na kojima štampaju Trumpove komentare.

"Predsjednik Trump im je praktično dao novi slogan".

Ko su "Ponosni dječaci"?

Članovi ove grupe sebe opisuju kao "zapadne šoviniste". Ali, eksperti kažu da je to paravan za antiimigrantsku, antimuslimansku i mizoginu grupu muškaraca čiji je rasizam uočljiv, iako nikada nisu javno zagovarali državu u kojoj žive samo bijelci.

"Ta organizacija zastupa zapadni šovinizam, zapadnu civilizaciju - što je šifra za superiornost bijele rase", kaže Bejrič.

Njihov slogan je "zapadni šovinisti koji odbijaju da se izvinjavaju zato što stvaraju moderni svijet", a tako ih je 2016. opisao kanadski ekstremno desničarski aktivista Gevin Mekines.

"Ponosni dejčaci" uglavnom nose crno-žute polo majice. Grupa nema članove samo u SAD, već i u Australiji i Velikoj Britaniji. Članovi su uglavnom bijelci, ali ima i izuzetaka.

"Ponosni dečaci" na protestu u Portlandu
"Ponosni dečaci" na protestu u Portlandu

Džejson Kesler, bivši član "Ponosnih dječaka", bio je organizator i protesta rasista u Šarlotvsilu, Virdžiniji 2017. U sukobima rasista sa antifašistima poginula je jedna djevojka.

Iako "Ponosni dječaci" deklarativno osuđuju nasilje, njhovi članovi se godinama učestvuju u nasilnim sukobima.

Direktor FBI Kristofer Vrej je izjavio da su rasističke grupe u najvećoj mjeri odgovorne za sukobe sa smrtnim ishodom koji su se u posljednje vreme dogodili u SAD.


XS
SM
MD
LG