Linkovi

Trump i Biden se "sudarili" u haotičnoj debati


Predsjednik Donald Trump i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u prvoj predsjedničkoj debati 2020. na kampusu Univerziteta Case Western Reserve u Klivlendu u Ohaju, 29. septembra 2020. (Foto: AFP/Jim Watson)
Predsjednik Donald Trump i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u prvoj predsjedničkoj debati 2020. na kampusu Univerziteta Case Western Reserve u Klivlendu u Ohaju, 29. septembra 2020. (Foto: AFP/Jim Watson)

Republikanski predsjednik Donald Trump i njegov demokratski protivkandidat Joe Biden, bivši potpredjsednik suočili su gledišta u prvoj predsjedničkoj debati, pet nedjelja uoči izbora 3. novembra.

Prvu debatu obilježila su česta prekidanja i snažne međusobne optužbe, dok su kandidati debatovali o pandemiji koronavirusa, ekonomiji i Vrhovnom sudu.

TV duel je održan u Klivlendu u Ohaju, gradu na srednjem zapadu Amerike. Moderator debate, koju je prema procjenama pratilo 100 miliona Amerikanaca, bio je novinar kablovske mreže Fox News Chris Wallace.

Predsednik Tramp tokom prve predsedničke debate u Klivlendu, u Ohaju, 29. septembra 2020.
Predsednik Tramp tokom prve predsedničke debate u Klivlendu, u Ohaju, 29. septembra 2020.

Dvojica kandidata se nisu rukovala zbog poštovanja društvene distance, a TV duel je ubrzo postao veoma užaren, i prema ocjeni brojnih komentatora prerastao u najhaotičniju debatu u novijoj istoriji. Kandidati su se često nadvikivali, a predsjednik Trump prekidao bivšeg potpredsjednika dok je moderator Valas pokušavao da uspostavi red.

U jednom trenutku Biden je rekao Trumpu:

"Hoćeš li ućutati, čoveče?"

“Činjenica je da svi znaju da je sve što je do sada rekao jednostavno laž. Ja nisam došao ovde da ukazujem na njegove laži. Svi znaju da je on lažov", takođe je rekao Biden.

Odgovor na pandemiju

Trump i Biden počeli su veoma brzo sa međusobnim napadima, govoreći o pandemiji koronavirusa u SAD, koje sada imaju najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu sa više od 205.000 umrlih.

Demokratski kandidat Džo Bajden u prvoj predsedničkoj debati u Klivlendu u Ohaju, 29. septembra 2020.
Demokratski kandidat Džo Bajden u prvoj predsedničkoj debati u Klivlendu u Ohaju, 29. septembra 2020.

“Predsjednik nema plan", rekao je Biden, koji se tokom debate nekoliko puta, gledajući pravo u kameru, obratio direktno Amerikancima.

"Znao je da je virus smrtonosan i nije vam rekao o tome".

Biden je rekao da je predsjednik "čekao i čekao" da reaguje kada je virus došao do Amerike, i da su ga više brinuli ekonomija i berza nego što je radio na tome da zaustavi širenje virusa. Trump je odgovorio da njegova administracija obavlja sjajan posao i da nas "samo nekoliko nedelja dijeli od vakcine".

Vrhovni sud

Prva tema večeri bio je Trumpov prijedlog konzervativne sudije Amy Coney Barrett za Vrhovni sud, u kojem treba da zamijeni legendarnu Ruth Bader Ginsburg, koja je bila centralna ličnost liberalnog krila suda. Predsjednik Trump rekao je da je njegovo pravo i obaveza da postavi novog sudiju Branio je brzo imenovanje riječima:

"Mi smo pobijedili na izborima i zato imamo pravo da biramo", dok je demokrata Biden poručio da treba sačekati rezultat predsjedničkih izbora kako bi građani Amerike takođe imali uticaj na izbor sudije Vrhovnog suda, koji donosi odluke o najvažnijim pitanjima u zemlji, između ostalog pravu na abortus i sudbini zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti - Obamacare.

Biden je ocijenio da Trump žuri da postavi sudiju Beret kako bi ukinuo Obamaker i ostavio milione Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Pitanje Trumpovih poreza

Moderator Kris Valas pitao je predsjednika Trumpa o izvještaju NYT da je 2016. i 2017. godine platio samo 750 dolara u federalnom porezu na prihode.

"Platio sam milione dolara", odgovorio je Trump.

"Jedne godine sam platio 38 miliona, jedne godine sam platio 27 miliona".

Na sam dan debate, Joe Biden objavio je svoje poreske prijave za 2019. godinu, koje pokazuju da su on i njegova supruga Džil platili skoro 300.000 dolara poreza prošle godine.

Trump je odbio da odgovori koliko je tačno platio federalni porez, i insistirao na tome da je iskoristio legalne poreske olakšice na šta je Biden izjavio da je "Trump najgori predsjednik koga je ova zemlja ikada imala".

Rasni odnosi, red i zakon

Rasprava o rasnim pitanjima bila je podjednako užarena. Trumpu je postavljeno pitanje da li je spreman da osudi bjelačke supremaciste i naoružane grupe koje su doprinijele neredima na protestima protiv rasne nejednakosti širom zemlje.

"Rekao bih da skoro sve što trenutno vidimo potiče od lijevog krila, ne od desničara", konstatovao je Trump.

Trump je zatražio da se konkretno imenuju desničarske grupe koje ga, navodno, podržavaju, na šta je Biden pomenuo grupu Proud Boys (Ponosni momci) - organizaciju koja sebe opisuje kao klub "zapadnih šovinista", ali je organizacije za građanska prava tretiraju kao grupu za širenje mržnje. Trump je "Ponosnim momcima" poručio da "ustuknu, ali budu u pripavnosti" i odmah dodao:

"Ali neko mora da nešto uradi po pitanju Antife".

Antifa, odnosno anti-fašisti, je pokret ekstremne ljevice bez snažne strukture, čije pristalice ulaze u konflikt sa osobama ili institucijama koje doživljavaju kao autoritarne ili rasističke.

Ranije tokom večeri, predsjednik je optužio Joe Bidena da ima dug prema "socijalistima unutar Demokratske partije" i da će lijevo krilo stranke pokušati da ga kontroliše, na šta je Biden odgovorio:

"Ja sam Demokratska stranka sada".

Legitimitet izbora

Na kraju večeri, kada je moderator pitao obojicu kandidata da li će priznati poraz i pozvati svoje pristalice da budu mirne, u slučaju da izgube na izborima, Biden se složio da ne bi proglasio pobjedu dok svi glasovi ne budu prebrojani, i da će prihvatiti volju birača.

Predsednik Trump je ponovo izrazio sumnju da će glasanje putem pošte biti pošteno, i poručio svojim pristalicama da "idu na birališta i pažljivo posmataju šta se događa".

Klimatske promjene

Predsjednik Trump rekao je da smatra da ljudi svojim aktivnostima "donekle doprinose" klimatskim promjenama, ali da ne podržava striktnu regulativu, dijelom zbog negativnih posljedica po biznis. Na pitanje zašto je preduzeo korake kao što je povlačenje SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, Trump je ponovio svoj argument da takvi sporazumi "dovode do ogromnog skoka cijene energenata".

VOA: Analiza prve predsjedničke debate
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Lični napadi i uvrede

Tokom debate, Biden je Trampa nazvao "klovnom", "rasistom" i "Putinovim pionom".

Trump je, u jednom trenutku rekao bivšem potpredsjedniku:

"Kod tebe nema ničeg pametnog".

Joe Biden pomenuo je svog sina Boa Bidena, dok je kritikovao predsjednika Trumpa što je, navodno, pripadnike američke vojske koji su izgubili život, nazvao "luzerima". Biden je svog sina Boa, koji je preminuo od raka 2015. nazvao herojem. Trump je, međutim, diskusiju skrenuo na Bidenovog drugog sina Hantera, koga je optužio da je zaradio milione dolara u stranim zemljama, uključujući i Kinu, dok je radio kao konsultant u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD.

Trump je takođe rekao da je Hanter Biden otpušten iz vojske zbog upotrebe kokaina. Biden je demantovao da je njegov sin izbačen iz vojske, a zatim se obratio direktno građanima Amerike. Rekao je da je Hanter, kao i mnogi Amerikanci danas, imao problem sa drogom, da je radio na tome i riješio problem zavisnosti.

"Ponosan sam na svog sina", dodao je.

Gosti u studiju

Debatu u studiju uživo je pratila mala grupa gledalaca, među kojima su, tradicionalno, bili gosti dvojice kandidata.

Među Trampovim gostima je bila En Dorn, čiji je suprug, penzionisani policajac, ubijen u protestima protiv rasizma u Sent Luisu u junu, budući da predsjednik u svojoj kampanji stalno naglašava temu "reda i zakona", i optužuje Bidena da toleriše anarhiju i pljačke po američkim gradovima. Još jedan Trumpov gost bio je bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji je imao centralnu ulogu u pokušaju da se "iskopaju" kompromitujući podaci o Bidenovom sinu Hanteru i njegovim poslovanjima u Ukrajini.

Republikanski predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden vodili su debatu na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv u KIlivlendu.
Republikanski predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden vodili su debatu na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv u KIlivlendu.

Među Bidenovim gostima je bila Kristin Urkiza, čiji je otac, Trumpova pristalica, preminuo od koronavirusa nakon što je odbacio ozbiljnost pandemije. Među gostima su bili i dvoje lokalnih stanovnika: Gurni Grin, vlasnik malog preduzeća i Džejms Evanof, član sindikata radnika industrije čelika, koji predstavljaju radničke porodice za koje se Biden bori, saopšteno je iz izbornog štaba bivšeg potpredsjednika.

Biden već nedieljama održava prednost od 7 procenata nad Trumpom u nacionalnim anketama, zbog čega Trumpu preti opasnost da postane treći predsjednik u protekle četiri decenije koji je izgubio borbu za drugi četvorogodišnji mandat.

Međutim, trka je tijesna u nekoliko presudnih država zbog čega postoji i mogućnost da bi Trump mogao da ponovo osvoji manje direktnih glasova Amerikanaca - kao što je bio slučaj protiv demokrate Hilari Klinton 2016 - pa opet osvoji potrebnu većinu elektorskih glasova da odnese pobjedu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG