Linkovi

Različite reakcije i kritike nakon prve debate Trump-Biden


Watch party for the first presidential debate in Lititz
Watch party for the first presidential debate in Lititz

Reakcije na predsjedničku debatu održanu u utorak uveče između republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg potpredsjednika Joe Bidena, njegovog demokratskog izazivača, načinile su razdor po partijskim linijama, ali takođe iznjedrile oštre kritike kako se taj događaj odigrao.

Rona Mekdenijel, predsjedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta, tvitovala je nakon rasprave da je "Devedeset minuta @realDonaldTrump napravio siguran, zapovjednički i uvjerljiv slučaj za svoj reizbor i odveo Joe Bidena pred zadatak da podrži radikalne politike koje bi povećale porez, uništite radna mjesta i učinile naše zajednice manje sigurnim".

Tim Mrtou, direktor za komunikacije kampanje predsjednika Trumpa za reizbor, rekao je novinarki Glasa Amerike Karolini Presuti da je predsjednikov nastup bio "fantastičan".

"Ono što su gledaoci vidjeli je predsjednik Trump koji je zapovijedao svakim trenutkom debate, a mislim da je ono što su vidjeli bio slabašni Joe Biden", rekao je Mrtou, "tražeći okolo nekoga da ga izbavi".

Poznate demokrate, međutim, nazvale su debatu uspješnom za bivšeg potpredsjednika, ustvrdivši da je Trumpov performans pružio dovoljno razloga da mu se uskrati drugi mandat u kabinetu.

"Donald Trump je iznevjerio ovu zemlju svojim lažima, zadrtošću i bezobzirnim vođstvom", tvitovao je američki senator Kori Buker iz Nju Džerzija, koji se početkom godine takmičio protiv Bidena za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Buker je posebno osudio predsjednika zbog toga što je odbio da osudi bijele suprimaciste, umjesto čega ih je pozvao da "budu spremni".

Mnogi gledaoci debate osudili su glasnu i haotičnu razmjenu između dvojice kandidata, uključujući Keren Atije, globalnu urednice za lične stavove u listu Vašington post, koja je događaja nazvala "nacionalnom sramotom".

Neki, poput predsjedničkog istoričara Majkla Bešlosa, oštro su okrivili predsjednika.

"Demokratiju je večeras razvalio predsjednik koji je grubo prekršio pravila", napisao je on, "odbacijući da osudi bijele suprimaciste i koji ne bi tolerisao bilo kakav oblik neslaganja - vijesnik je onoga kako bi mogao da izgleda drugi mandat", tvitovao je Bešlos.

Drugi, poput bivšeg republikanskog senatora Džefa Flejka, izrazili su žaljenje zbog cijelog spektakla. "Mi smo bolja zemlja od onoga što je prikazano večeras", napisao je Flejk na Tviteru.

Politikolog sa Univerziteta u Virdžiniji, Lari Sabato, objavio je snažnu poruku preko svog Tviter naloga: "OTKAŽITE PREOSTALE PREDSJEDNIČKE DEBATE."

Ali, Mrtou je branio razmjenu kao prosvjetljujuću.

"Mislim da je razgovor sa slobodnim tokom, koji je izvodio predsjednik, zapravo dobar, da omogućava mnogo bolju razmjenu ideja i da gledaoci vide stvarnu razliku između njih dvojice", rekao je on.

XS
SM
MD
LG