Linkovi

Komisija obećala promjene u sljedećoj Trump - Biden debati


Predsjednik Tramp i demokratski kandidat Joe Biden u prvoj predsjedničkoj debati na Univerzitetu Case Western u Klivlendu (Foto: AP)
Predsjednik Tramp i demokratski kandidat Joe Biden u prvoj predsjedničkoj debati na Univerzitetu Case Western u Klivlendu (Foto: AP)

Nezavisna agencija za američke predsjedničke debate saopštila je u srijedu da će promijeniti format TV duela, nakon što su kritičari prvu debatu predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog rivala Joe Bidena nazvali najgorom u  američkoj istoriji.

Dvojica kandidata često su se prekidala ili govorila u isto vrijeme, a moderator Kris Valas, novinar Fox Newsa, prekorio je Trumpa što odbija da se pridržava pravila debate, kako bi se obojici kandidata pružila prilika da neometano odgovore na pitanja.

Komisija za predsjedničke debate saopštila je da je debakl pokazao potrebu za "dodatnom strukturom" u formatu kako bi se "osigurao veći red tokom diskusije."

Komisija je pohvalila Valasa zbog "profesionalizma" u rješavanju haotične situacije na bini univerziteta u Klivlendu u Ohaju. Međutim, agencija je najavila da će uskoro uvesti nove restrikcije prije druge i treće debate Trump - Biden, zakazane za 15. i 22. oktobar.

Neki kritičari predložili su da se bilo Trumpu ili Bidenu isključi mikrofon u trenutku dok drugi kandidat govori.

I Trump i Biden, koji su u srijedu nastavili kampanju, tvrde da su bili uspješni u debati. Do izbora je ostalo manje od pet nedelja.

Mislim da je debata sinoć bila odlična. Dobili smo sjajne ocjene", rekao je Trump reporterima pred odlazak u Minesotu. "Mislim da je to bilo sjajno veče, bilo je uzbudljivo."

Trump se uputio u Minesotu, državu na srednjem zapadu koju je za dlaku izgubio 2016. ali se nada da će ovog puta u njoj odnijeti pobjedu nad Bidenom. Prema anketama, predsjednik je u zaostatku u toj državi kao i na nacionalnom nivou.

Trump će prisustvovati jednom skupu za prikupljanje donacija u privatnoj kući blizu Mineapolisa, najvećeg grada u Minesoti, a zatim odlazi u Dulut, gdje će održati miting pred svojim simpatizerima.

Predsednik Tramp izlazi iz predsedničkog aviona Air Force One po povratku sa prve predsedničke debate u Klivlendu, 30. septembra 2020.
Predsednik Tramp izlazi iz predsedničkog aviona Air Force One po povratku sa prve predsedničke debate u Klivlendu, 30. septembra 2020.

Biden, pak, u svojoj kampanji putuje vozom, kroz dijelove Pensilvanije i Ohaja, dvije presudne države koje je Trump osvojio prije četiri godine protiv demokrate HIlari Klinton, ali u kojima je, prema anketama, Biden trenutno ispred predsjednika.

Demokratski kandidat pokušava da povrati glasove američkih radnika u dvije države koje su istorijski glasale za demokrate ali su se okrenule Trumpu 2016.

Demokratski kandidat Džo Bajden sa suprugom Džil ukrcava se u Amtrakov voz u Pensilvaniji, 30. septembra 2020.
Demokratski kandidat Džo Bajden sa suprugom Džil ukrcava se u Amtrakov voz u Pensilvaniji, 30. septembra 2020.

Nakon što su u debati napali jedan drugog kao nepodobnog za vođenje zemlje, dvojica kandidata su nastavila napade u srijedu na Tviteru.

Trump je poručio: "Niko ne želi pospanog Džoa kao lidera, uključujući radikalnu ljevicu (koju je on sinoć izgubio!". Predsjednik je ocijenio da je Biden pokazao nepoštovanje prema Berniju Sandersu i "u suštini ga nazvao luzerom!" Sanders, senator iz Vermonta koji je lider demokratskog progresivnog krila, bio je posljednji preostali demokratski rival Bidenu u trci za stranačku nominaciju.

U svojoj procjeni debate, Biden je rekao: "Čuli ste puno toga iz usta predsjednika Trumpa. Možete li da imenuje jednu stvar koju je rekao da vama učini život boljim?" Bidenov izborni štab objavio je spot u kome je napao Trumpa što je tokom debate odbio da odbaci podršku bjelačkih supremacista.

"Nema drugog načina da se to kaže. Predsjednik Sjedinjenih Država odbio je da se odrekne podrške bjelačkih supremacista na pozornici za debatu prošle noći", poručila je Bidenova kampanja.

U video snimku se vidi insert iz debate kada je Trump rekao: "Ustuknite ali budite u pripravnosti", govoreći o desničarskoj grupi Praud Bojz. Grupe bjelačkih supermacista su, na društvenim medijima, po svemu sudeći slavile Trumpov komentar, tvitujući - "Stojimo u pripravnosti."

Predstavnici dva izborna štaba bili su, kao što se i očekivalo, zadovoljni nastupima svojih kandidata ali su politčki analitičari osudili ponašanje na bini, kada su se Trump i Biden često prekidali i nadglasavali, pri čemu je to najviše činio Trump.

Kris Valas, novinar Foks njuza i moderator prve predsedničke debate
Kris Valas, novinar Foks njuza i moderator prve predsedničke debate

Više od sat vremena poslije početka debate, moderator Kris Valas prekorio je predsjednika što se ne pridržava unaprijed dogovorenih pravila debate, koja nalažu da kandidati dozvole jedan drugom da odgovore na pitanja neometano.

Trump i Bajden treba da imaju još dvije debate, 15. i 22. oktobra, a sljedeće nedjelje debatu će voditi potpredsjednik Mike Pence i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris, koju je Biden izabrao kao svoju potpredsjedničku kandidatkinju.

Još nije jasno šta bi moglo da spriječi novi bučni duel Trumpa i Bidena, osim ako moderatori ne isključe mikrofone jednom ili drugom.

Bez obzira koji kandidat je, eventualno, stekao političku prednost na osnovu prve debate, glavni američki novinari kažu da neopredijeljeni birači koji su željeli da saznaju nešto o idejama dvojice političara nisu imali tu priliku. Voditelj televizije NBC Lester Holt nazvao je debatu "niskom tačkom u političkom diskursu."

Naslovnica francuskog nedeljenika Le Point sa naslovom "Amerika na vulkanu" (a i mi)", u Parizu, u sredu 30. septembra 2020.
Naslovnica francuskog nedeljenika Le Point sa naslovom "Amerika na vulkanu" (a i mi)", u Parizu, u sredu 30. septembra 2020.

Dugogodišnji politički analitičar Vašington posta Den Bolc rekao je:

"Za većinu ljudi, debata je bila negledljiva, imali su potrebu da promijene kanal, umjesto da gledaju forum koji je zemlji dobro služio u ranijim izbornim godinama. Teško je zamisliti šta će postići još dvije ovakve debate, osim da pojačaju tenzije u zemlji koja je već na ivici".

Markus Feldenkirhen iz njemačkog magazina "Špigel" na Tviteru je komentarisao:

"Debata je bila apsurdna, dno, sramota za zemlju. Vikanje i uvrede dvojice 70-godišnjaka koji su se prekidali kao petogodišnjaci i moderator koji je izgubio svaku kontrolu. Okidač, naravno: Trumpovo neuglađeno, nedostojanstveno ponašanje".

XS
SM
MD
LG