Linkovi

Trump: Prekid vatre u sjevernoj Siriji trajan, ukidaju se sankcije Turskoj


Predsjednik Donald Trump govori o Siriji u Bijeloj kući, u prisustvu potpredsednika SAD Mikea Pencea (lijevo) i državnog sekretara Mikea Pompea (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u srijedu da će Sjedinjene Države ukinuti sankcije Turskoj i da ga je Ankara informisala da će trajno prekinuti ofanzivu protiv kurdskih boraca u sjeveroistočnoj Siriji.

''Rano jutros, turska vlada informisala je moju administraciju da će zaustaviti borbe i ofanzivu u Siriji i da će prekid vatre biti trajan. Međutim, riječ 'trajan' je u tom dijelu svijeta pomalo nepouzdana. Svi to razumijemo", rekao je Trump.

Trump je ocijenio da je primirje "veliki napredak", koji je ispregovarao tim na čelu sa potpredsjednikom Mikeom Penceom.

"Bezbrojni životi su sada spašeni zbog naših pregovora sa Turskom, što je ishod koji je postignut bez prolivanja američke krvi. Nije bilo povreda, niko nije upucan, niti ubijen", poručio je predsjednik.

Takođe je dodao da je sekretaru za finansije Stevenu Mnuchinu naložio da ukine sankcije koje su Turskoj uvedene zbog akcija protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, "osim ako se nešto ne dogodi s čim nismo zadovoljni".

Sirijske porodice, koje su izbjegle nasilje nakon turske ofanzive u Siriji, primaju pomoć u izbjegličkom kampu Bardarash na periferiji Dohuka, Irak, 22. oktobra 2019. godine.
Sirijske porodice, koje su izbjegle nasilje nakon turske ofanzive u Siriji, primaju pomoć u izbjegličkom kampu Bardarash na periferiji Dohuka, Irak, 22. oktobra 2019. godine.

Američki lider je najavio i promjenu kursa u odnosima SAD sa Bliskim istokom, gdje je, kako je naglasio, poginuo preveliki broj američkih vojnika.

"Sjedinjene Države će prepustiti nekom drugom da se bori oko tog dugog, krvavog pijeska. Koliko Amerikanaca mora da umre na Bliskom istoku u sred tog drevnog sektaškog i plemenskog sukoba? Ja sam odlučan da krenem drugačijim putem, koji vodi do pobjede za Ameriku", poručio je američki predsjednik.

Međutim, članovi Kongresa nastavili su da kritikuju Trumpa zbog iznenadne odluke da povuče američke vojnike iz sjeverne Sirije, poslije koje je pokrenuta turska ofanziva.

"Tri nedjelje nakon što je najavio povlačenje snaga, predsjednik po svemu sudeći nema jasnu strategiju za nanošenje trajnog poraza Islamskoj državi i rješavanje haosa koji je napravio u Siriji", rekao je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Ruske snage ušle u Kobani

Sastanak Putina i Erdogana u Sočiju
Sastanak Putina i Erdogana u Sočiju

Turska je u utorak saopštila da "nema potrebe" da nastavi vojnu ofanzivu protiv Kurda u Siriji i da su joj Sjedinjene Države prenijele da su se kurdski borci povukli iz pograničnog područja.

Ankara se oglasila nekoliko sati nakon isticanja petodnevnog prekida vatre. Turska je u ofanzivu protiv kurdskih boraca, koje smatra teroristima zbog navodnih veza sa kurdskim separatistima na turskoj teritoriji, krenula poslije Trumpove odluke da prije dvije nedjelje povuče američke vojnike iz sjeverne Sirije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan u utorak su postigli dogovor o zajedničkim patrolama snaga dvije zemlje u pograničnom dijelu u Siriji, a ruska vojna vozila ušla su u srijedu u grad Kobani na granici sa Turskom.

Prema sporazumu, kurdski borci povući će se 30 kilometara od jcelokupne granice Turske i Sirije, duge 440 kilometara, ali i napustiti gradove Manbidž i Tel Rifat.

U međuvremenu, američki sekretar za odbranu Mark Esper je u srijedu u Bagdadu razgovarao sa iračkim zvaničnicima o dolasku američkih vojnika koji su se nedavno povukli iz Sirije.

Oko 700 stotina vojnika ušlo je u zapadni dio Iraka, gdje se već nalazi 5 hiljada pripadnika američke vojske.

Esper je rekao da će dodatni vojnici pomoći u odbrani Iraka i da će učestvovati u mogućim anti-terorističkim operacijama u Siriji. Međutim, iračka vlada saopštila je da američke snage nemaju dozvolu da ostanu u Iraku.

XS
SM
MD
LG