Linkovi

Iračka vojska: Američke trupe iz Sirije nemaju dozvolu za ostanak


A convoy of U.S. vehicles is seen after withdrawing from northern Syria, on the outskirts of Dohuk, Iraq, October 21, 2019.
A convoy of U.S. vehicles is seen after withdrawing from northern Syria, on the outskirts of Dohuk, Iraq, October 21, 2019.

Američke snage koje su prešle u Irak u toku povlačenja iz Sirije nemaju dozvolu boravka i mogu biti tamo samo u tranzitu, objavila je iračka vojska u utorak, a prenosi Reuters.

Izjava Iraka protivi se najavi Pentagona da se očekuje da se sve skoro 1.000 vojnika koji su se povukli iz sjeverne Sirije prebaci u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i "za pomoć u odbrani Iraka".

Visoki američki dužnosnik odbrane kasnije je pojasnio da je situacija i dalje fluidna i da bi se planovi mogli promijeniti.

"Sve američke snage koje su se povukle iz Sirije dobile su odobrenje da uđu u Kurdistansku regiju kako bi se mogle prevesti van Iraka. Ne postoji odobrenje za ove snage za ostanak u Iraku", kaže iračka vojska u saopštenju.

Nejasno je hoće li američke trupe koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih racija u Siriji i izvođenje vazdušnih napada protiv militanata IDIL-a.

Američke trupe iz Sirije bile bi dodatak na više od 5.000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji i koji rade na obučavanju iračke vojske i sprečavanju ponovnog jačanja IDIL-a u Iraku.

XS
SM
MD
LG