Linkovi

Američka vojska prelazi iz Sirije u Irak


American soldier mount the U.S. flag on a vehicle near the town of Tel Tamr, north Syria, Sunday, Oct. 20, 2019.
American soldier mount the U.S. flag on a vehicle near the town of Tel Tamr, north Syria, Sunday, Oct. 20, 2019.

Trupe SAD prešle su u Irak iz Sirije, javila je agencija Reuters u ponedjeljak.

Trupe su se prebacivale preko granice kod Sahela, u iračkoj sjevernoj pokrajini Dohuk.

Snimatelj Reutersa i izvor iz snaga iračkih Kurda rekli je Reutersu da su vidjeli konvoj vozila snaga SAD kako prelazi granicu u poluautonomnoj pokrajini Irački Kurdistan.

Bezbjednosni izvor u Mosulu takođe je rekao Reuters da su snage SAD prešle u Irak kod Sahela.

Američke snage povukle su se u nedjelju iz svoje najveće baze u Siriji, dok je sekretar za odbranu Mark Esper najavio da će svi vojnici, koji napuste tu zemlju, biti raspoređeni na zapadu Iraka i nastaviti da sprovode anti-terorističke operacije protiv Islamske države u regionu.

Esper je rekao da će više od 700 vojnika biti premješteno u Irak i da se neće uskoro vraćati u Sjedinjene Države, kao što je to nagovijestio predsjednik Donald Trump.

Šef Pentagona nije isključio mogućnost američkih anti-terorističkih akcija u Siriji. Međutim, dodao je da bi planovi vremenom bili utvrđeni i da će obuhvatiti i razgovore sa saveznicima na sastanku NATO-a narednih dana. Poručio da će američke snage, ako se vrate u Siriju, štititi američke letjelice.

Sjedinjene Države trenutno imaju oko 5 hiljada vojnika u Iraku, po dogovoru Bagdada i Washingtona. Amerika se povukla iz te zemlje 2011. godine, kada su okončane borbene operacije, ali se vratila tri godine kasnije kada je Islamska država preuzela kontrolu nad velikim dijelovima Iraka.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper
Američki sekretar za odbranu Mark Esper

Esper je rekao da ima izvještaja o sporadičnim sukobima u sjevernoj Siriji, od kako je Turska prošlog četvrtka pristala na petodnevni prekid vatre, ali da se "pauza" u sukobu uglavnom poštuje.

Kurdi se povlače

Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi, saopštile su da su se povukle iz pograničnog grada Ras al Ajna, jedne od meta turske ofanzive.

"U gradu više nema naših boraca", rekao je portparol snaga Kino Gabrijel, nakon što je Ankara saopštila da je desetine vozila ušlo i izašlo iz Ras al Ajna, kojeg su opkolile turske snage i njihovi sirijski saveznici.

Portparol sirijskih pobunjenika, koje podržava Turska, saopštio je međutim da povlačenje još nije okončano.

Turska je prethodno saopštila da je jedan njen vojnik ubijen, a jedan povrijeđen u napadu kurdskih boraca u gradu Tej Abjad u sjevernoj Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da želi da se snage sirijske vlade izmjeste iz oblasti u blizini turske granice, kako bi on mogao da tu preseli oko dva miliona izbjeglica, rekao je njegov portparol AP-u u subotu. Zahtjev će biti glavna tema Erdoganovih razgovora naredne nedjelje sa sirijskim glavnim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Situacija duž sirijsko-turske granice postala je haotična nakon što su SAD povukle svoje trupe iz tog područja, otvorivši vrata turskoj invaziji čiji je cilj protjerivanje boraca koje predvode Kurdi i koje Turska smatra teroristima.

Napušteni od svojih američkih saveznika, Kurdi su, uz rusko posredovanje, pozvali Damask da pošalje trupe u sjeveroističnu Siriju kao zaštitu od turskih snaga.

To je zakomplikovalo plan Turske da stvori "bezbjedonsnu zonu" duž granice, u koju bi mogla da preseli sirijske izbeglice koje su sada u Turskoj.

Većina tih izjbeglica pobegla je od sirijske vlade.

Erdoganov portparol, Ibrahim Kalin, rekao je da Ankara ne želi ni sirijske snage, ni kurdske borce u pograničnoj oblasti, pošto izbjeglice neće željeti da se vrate u u oblasti pod njihovom kontrolom.

Turska kaže da ona želi da nadzire tu oblast.

"To je jedna od tema o kojima ćemo diskutovati sa Rusima, jer, ponovo, mi nećemo prisiljavati izbjeglice da idu nekud kuda ne žele da idu", rekao je on. "Mi želimo da stvorimo uslove koji će im biti odgovarajući, kako bi se vratili tamo gdje će se osećati bezbjedno".

Truska je primila oko 3,6 miliona Sirijaca koji su bježali od konflikta u Siriji, ali sada želi da se većina njih vrati. Za sada, samo mali broj izbjeglica vratio se u enklade koje je Turska već zauzela i koje kontroliše od 2017.

Sporazumom koji su postigle Sjedinjene Država i Turska u četvrtak, ustanovljeno je petodnevno primirje. Turska očekuje da se kurdski borci povuku iz te oblasti.

Sporazum o povlačenju

Visoki zvaničnih sirijskih Kurda priznao je po prvi put da su snage predvođene Kurdima pristale da se povuku, izjavivši da će se njihove snage povući 30 kilometara južno od granice.

Redur Kalil, visoki zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) rekao je za AP da će se povlačenje dogoditi kada Turska dozvoli snagama koje predvode Kurdi da evakuišu svoje borce i civile iz Ras al Ajna, grada na granici koji je pod opsadom snaga koje podržava Turska. On je rekao da su snage predvođene Kurdima spremne da izvedu tu evakuaciju u nedjelju, ukoliko ne bude daljih odlaganja.

Kalil je rekao da će se borci predvođeni Kurdima povući iz 120 kilometara dugog pojasa duž granice od Ras al Ajna do Tal Abjada, krećući se međunarodnim auto-putem.

"Predani smo samo američkoj verziji, ne turskoj", rekao je Kalil.

Ranije postignuti sporazum između SAD i Turske o "bezbjednoj zoni" duž granice Sirije i Turske, opterećen je različitim definicijama te oblasti.

Erdogan je rekao da se kurdski borci moraju povući sa većeg dijela oblasti duž granicu, od reke Eufrat do granice sa Irakom - što je više od 440 kilometara - ili će turska ofanziva biti nastavljena u utorak.

Ali, zvaničnici SAD kažu da se sporazum odnosi na manji dio teritorije između dva grada. Kalin je potvrdio da je to oblast u kojoj važi prekid vatre, ali je rekao da Turska želi širu oblast.

Kamen spoticanja

Nakon dva dana primirja, pogranični grad Ras al Ajn je kamen spoticanja koji spriječava napredak.

"Nadamo se da ćemo noćas ili sutra postići sporazum i napustiti oblast", rekao je Kalin.

Kurdski zvaničnik u međuvremenu saopštio je da su njegove snage ispregovarale sa Amerikancima detalje svog povlačenja sa granice, koje bi počelo evakuacijom iz Ras al Ajna. Ali, on je rekao da je evakuacija blokirana 48 sati, pošto snage koje podržava Turska nastavljaju sa opsadom tog grada.

Djelimična evakuacija dogodila se u subotu. Medicinski konvoj pušten je da uđe u dio grada koji je još u rukama Kurda i da evakuiše 30 ranjenih i četiri bebe iz bolnice. Kalil kaže da je sada plan da se evakuacija iz Ras al Ajna okonča u nedjelju.

Turski zvaničnici negiraju da krše prekid vatre ili da sprječavaju povlačenje boraca, optužujući Kurde za nastavak nasilja.

Ukoliko se kurdski borci povuku iz granične oblasti duge 120 kilometara, nije sigurno koji će sporazim važiti za ostatak sjeveroistične granice, koja većim dijelom ostaje u rukama boraca koje predvode Kurdi.

Prošle nedjelje, sirijske snage započele su raspoređivanje u kurdskim oblastima, premještajući se samo na lokaciju direktno na granici, u grad Kobani i na nekoliko pozicija dalje prema jugu.

Kalil kaže da sirijska vlada i njen saveznik Rusija ne žele da se rasporede šire u toj oblasti, očigledno kako bi izbjegli dodir sa Turskom.

"Primjetili smo da ne postoji želja (Rusa i Sirijaca) da se pošalje sirijska vojska na liniju razdvajanja između nas i Turaka, izuzev u Kobaniju", rekao je on.

Granični grad Kobani takođe stoji između sirijskih teritorija koje kontroliše Turska ka zapadu i istočne Sirije koju drže Kurdi.

Kalil je rekao da nije jasno šta će se dogoditi nakon što se njegove snage povuku do kraja petodnevnog prekida vatre.

"Sporazum zapravo predaje sirijsku zemlju stranoj državi. To nije dobro. To je loše po nas", rekao je on. "Nemamo kako da pobijedimo. Jedina pobjeda su međunarodne simpatije".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG