Linkovi

Trump posjetio Kenoshu u svjetlu rasnih nemira


Trump u posjeti Kenoshi - gradu kojeg tresu demonstracije za rasnu pravdu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Trump u posjeti gradu kojeg tresu demonstracije za rasnu pravdu

Predsjednik SAD Donald Trump u utorak je doputovao u posjetu Kenoshi, u Viskonsinu, gdje se danima protestuje nakon što je bijeli policajac upucao Afroamerikanca Jakob Blakea sedam puta u leđa, dok su policajci pokušavali da ga uhapse.

Trump je po dolasku u grad obišao radnje spaljene tokom nemira, razgovarao sa vlasnicima jedne prodavnice namještaja koja je uništena i za aktuelnu situaciju okrivio demokrate koje su na čelu Kenoshe i Viskonsina.

“Ne žele da mi dođemo, a onda dolazi do uništavanja. Ti guverneri i gradonačelnici ne žele da zovu. Moraju da traže", poručio je Trump koji je ponudio da pošalje federalne snage.

"Morate da budete odlučni, oštri i snažni. I morate da budete spremni da dovedete ljude", naglasio je predsjednik SAD.

Predsjednika su u Kenoshi dočekale pristalice, ali i građani koji podržavaju pokret "Životi crnaca su važni".

Predsjednik nije posjetio Blakea, koji je paralizovan, niti njegovu porodicu.

Umjesto toga je obećao da će obnoviti Kenoshu i obezbijediti više federalnih sredstava za Viskonsin. Posjetio je i komandni centar Nacionalne garde, koja je poslata kao pojačanje lokalnoj policiji nakon pljačkanja, podmetanja požara i pucnjave poslije nekoliko dana mirnih protesta.

"To nisu djela mirnih protesta, već domaći terorizam. Da bi se zaustavilo političko nasilje, moramo takođe da se suprostavimo radikalnoj ideologiji. Moramo da osudimo opasnu anti-policijsku retoriku", rekao je Trump u obraćanju lokalnim poslovnim liderima.

Mirni demonstranti tvrde da su nasilni agitatori, često bijelci, preoteli proteste i uništavali imovinu. Međutim, mnogi oštro kritikuju policiju, navodeći da Amerika mora da u potpunosti preispita policijsku praksu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG