Linkovi

Trump: Federalne agencije započele istragu o građanskim nemirima


Malo spomen mjesto u Portlandu, Oregon, postavljeno u znak sjećanja na smrtonosnu pucnjavu na Arona J. Denijelsona, 39, u Portlandu, 31. avgusta 2020, na mjestu na kom je on ubijen u subotu, 29. avgusta 2020, u sukobu pristalica Donalda Trumpa i pokreta "Životu crnaca su važni".
Malo spomen mjesto u Portlandu, Oregon, postavljeno u znak sjećanja na smrtonosnu pucnjavu na Arona J. Denijelsona, 39, u Portlandu, 31. avgusta 2020, na mjestu na kom je on ubijen u subotu, 29. avgusta 2020, u sukobu pristalica Donalda Trumpa i pokreta "Životu crnaca su važni".

Sekretarijat za unutrašnje poslove i Sekretarijat za pravosuđe započinju istragu o "ljevičarskim građanskim nemirima" u "gradovima koje vode demokrate", objavo je predsjednik SAD Donald Trump u ponedjeljak, dodajući da su federalne akcije suzbijanja građanskih nemira rezultirale hapšenjem 200 ljudi, od čega 100 u Portlandu u državi Oregon.

"U Americi, nikada se nećemo predati vladavini rulje, jer ukoliko rulja vlada, demokratija je zaista mrtva", rekao je predsjednik novinarima u sobi za brifinge Bijele kuće.

Trump, naglašavajući da "nam treba red", govorio je tek nekoliko sati prije nego što je Joe Biden, predsjednički kandidat Demokrata, rekao da "predsjednik ne može da zaustavi nasilje, jer ga je godinama on podstrekivao".

Trump je uzvratio da je Bidenova strategija "da se preda ljevičarskoj rulji".

Ranije tokom dana, Biden, bivši potpredsjednik SAD, govoreći u gradu Pittsburgh, pogledao je tokom obraćanja u kamere koje su događaj prenosile uživo preko tri glavna kablovska operatera u SAD, i rekao: "Zapitajte se, da li ja izgledam kao radikalni socijalista, slab prema izgrednicima? Zaista?"

Biden je pozvao da izgrednici i pljačkaši budu procesuirani i optužio Trumpa da "navija za haos i hasilje" tokom sezone izbora, jer ih vidi kao "politički spas".

Ova razmjena optužbi događa se devet nedjelja prije predsjedničkih izbora, pred koje Biden vodi ispred Trumpa u istraživanjima javnog mnijenja na nacionalnom nivou, mada je ta prednost tijesna u nekim ključnim državama.

U utorak, Trump će posjetiti mjesto Kenoša (Kenosha), Viskonsin, gdje su demonstracije postale nasilne nedjelju dana nakon što je bijeli policajac upucao Afroamerikanca Jacob Blakea sedam puta u leđa, dok su policajci pokušavali da ga uhapse. Takođe, bijeli tinejdžer koji je tvrdio da brani svoj posao u Kenoši optužen je da je iz automatskog oružja usmrtio dvoje ljudi i ranio trećeg tokom uličnih demonstracija.

Trump je rekao novinarima da ne planira da se sastane sa Blakeovom porodicom, jer su oni željeli da tome prisustvoje advokat. Predsjednik je takođe odbio da kritikuje akcije Kajla Ritenhausa (Kyle Rittenhouse), tinejdžera koji se suočava sa pet krivičnih optužnica zbog pucnjave na ulicama Kenoše, uključujući i prvostepeno ubistvo s namjerom.

"Vrlo su ga nasilno napali", rekao je Trump novinarima o Ritenhausu. "Vjerovatno bi bio ubijen" da nije otvorio vatru na demonstrante.

Guverner Viskonsina, Tony Evers, pozvao je predsjednika da preskoči posjetu Kenoši u utorak, rekavši da će Trumpovo prisustvo "samo omesti naše iscjeljenje. Zabrinut sam da će vaše prisustvo samo odložiti naš posao prevazilaženja podjela i zajedničkom koraku naprijed".

Evers je doveo trupe Nacionalne garde u Kenošu i prihvatio pomoć dodatnih federalnih snaga kako bi suzbio ulično nasilje nakon što je Blake upucan i nakon što je ostao djelimično paralizovan.

Na pitanje reportera CNN-a tokom brifinga u Bijeloj kući u ponedjeljak o njegovim pristalicama koje su koristile suzavac u spreju i "paintball" municiju protiv demonstranata u Portlandu u subotu uveče, Trump je odgovorio da "boja nije metak" dodajući da "vaše pristalice... su upucale mladog gospodina i usmrtile ga, ne bojom, već mecima i mislim da je to sramno".

Predsjednik je tu govorio o Aronu "Džej" Denjelsonu (Aaron J Danielson), pripadniku ekstremno desne grupe, koji je upucan u grudi nakon kada je konvoj stotina Trumpovih pristalica vozio kroz antirasitički protest.

Nasilje oscilira u centru Portlanda od smrti Afroamerikanca, Džordža Flojda (George Floyd), koji je izgubio život u Mineapolisu tokom policijskog privođenja, kada je bijeli policajac klečao na njegovom vratu osam minuta.

Ken Bredemaier učestvovao je u pisanju ovog izvještaja.
XS
SM
MD
LG